Kaip sako statistika, žmonės, kurie laikosi vegetariškos dietos, lieknesni ir labiau pasitempę nei tie, kurie maisto neskirsto į gyvūninės ir augalinės kilmės. Dėl to gana daug piliečių, kuriuos kamuoja nereikalingi kūno riebalai, nuolat pamąsto, jog reikėtų keisti racioną ir atsisakyti mėsos. Ar iš tiesų vegetarizmas padeda mumesti svorį ir palaikyti priimtiną kūno masės indeksą.
Dauguma atvejų vartojant tik augalinės kilmės produktus arba laikantis kurios nors ir vegetariškų dietų lieknėjama gana greitai. Tačiau čia yra vienas bet – kaip ir bet kurioje dietoje, numesti svorį pavyksta tik tiems, kurie suvartoja mažiau kalorijų nei išdegina. Trumpiau tariant, nesvarbu kokių mitybos principų laikotės, norint atsikratyti „gelbėjimosi rato ant liemens“ vis tiek reikės atsisakyti saldžių ir riebų bei ypatingai kaloringų produktų. Tokių yra ir vegetariškoje dietoje. Pavyzdžiui, augalinis aliejus praktiškai gryni riebalai. 100 gramų aliejaus tai apie 1000 kalorijų. Tai reiškia, kad persistengus su pagardais net užkietėjęs vegetaras suvartos ne mažiau kalorijų nei jo kolega „mėsėdis“.
Dar blogiau, kad kai kurie žmonės, kai atsisako mėsos ir jos produktų, įninka į saldumynus, keptas bulvytes, bandeles su sūriu. Toks racionas vietoj svorio mažėjimo jį didins.
Jei imsime statistinius vidurkius, tarp vegetarų daugiau lieknų nei tarp tų, kurie nesilaiko jokios dietos ir sveikos mitybos principų. Tačiau ši statistika, kaip jau minėta, nereiškia, kad atsisakius mėsos ir jos produktų galima kimšti bet ką. Tiesiog. jei vietoj mėsos suvalgysite tokį pat kiekį daržovių ar makaronų, kurie ne tokie kaloringi, papildomai nevalgysite užkandėlių, jūsų svoris mažės dėl mažesnio gaunamų kalorijų kiekio.
Vegetarams verta atminti ir apie kai kuriuos pavojus. Pirmiausia, jiems gana sudėtinga racioną subalansuoti taip, kad gautų visus reikalingas maisto medžiagas. Pavyzdžiui, negaunant gyvulinės kilmės baltymų gana greitai gali pritrūkti geležies, B grupės vitaminų, cinko, seleno, kalcio ir aminorūgščių. Žinoma gana daug atvejų, kai nesubalansuota vegetariška mityba sukėlė ligas ir priaugino antsvorio.
Lengviau tiems vegetarams, kurie valgo žuvį, kiaušinius ir pieno produktus. Veganams, ypatingai vaikams ir paaugliams negalima atsisakyti pilno grūdo košių, ankštinių ir sojos produktų, grybų bei riešutų. Visuose šiuose produktuose yra baltymų ir amino rūgščių. Taip pat būtina valgyti kuo daugiau daržovių ir vaisių bei aliejų ir riešutų, kuriuose yra pakankamai riebalų. Taip pat medaus, ne cukraus ir saldiklių.
Augalinės kilmės kalcio šaltiniai: aguonos, sojos pienas ir sūris, pupelės, špinatai, brokoliai.
Augalinės kilmės geležies šaltiniai: vandens augalais praturtinti sausi pusryčiai, ankštiniai ir sojų produktai, sausi vaisiai, moliūgų sėklos, brokoliai.
Augalinės kilmės vitamino D šaltiniai: šiuo vitaminu praturtinti sausi pusryčiai, sojos pienas.
Augalinės kilmės cinko šaltiniai: pilno grūdo kruopos, riešutai, ankštinės kultūros, soja.
Augalinės kilmės vitamino B12 šaltiniai: šiuo vitaminu praturtinti sausi pusryčiai ir sojos pienas, specialūs maisto papildai.