Veganizmas gali apsaugoti nuo prostatos vėžio

Lindo universitete atliktais tyrimais nustatyta, kad vyrai veganai – tie, kurie nenaudoja jokių gyvūninės kilmės produktų – prostatos vėžiu serga maždaug trečdaliu rečiau nei vyrai, kurie valgo mėsą. Tokia išvada padaryta penkerius metus stebėjus 26 000 vyresnių nei 30 metų stipriosios lyties atstovų.

Apie šį tyrimą rašo „The Daily Mail“.

Viena iš tyrimo sąlygų buvo tikslūs atsakymai apie dietą, kurios laikėsi eksperimento dalyviai. Taip mokslininkai išsiaiškino vegetarus ir veganus. 1079 m. eksperimento dalyviams tyrimo eigoje buvo nustatytas prostatos vėžys. Įdomu tai, kad vegetarams – tie, kurie nevalgė mėsos, tačiau vartojo kiaušinius ir pieno produktus – tikimybė susirgti buvo tokia pat, kaip ir mėsėdžiams.

Tačiau savanoriai, kurie valgė tik augalinės kilmės produktus, prostatos vėžiu sirgo 35% rečiau nei vegetarai ir mėsos valgytojai. Mokslininkai spėja, kad skirtumus lemia ne tik tai, ar racione yra gyvūninės kilmės produktų. Gali būti, kad nuo vėžio apsaugo augaluose esantys vitaminai bei mineralai ir soja, kuri naudojama kaip mėsos pakaitalas bei baltymų šaltinis. Veganai pastarųjų produktų suvalgo kur kas daugiau nei paprasti vegetarai. Be to, veganai griežtai vengia ir riebių pieno produktų, kurie veganų racione užima gana reikšmingą vietą.

Tačiau šis tyrimas nėra pilnas. Mokslininkai netyrinėjo, kaip ilgai eksperimento dalyviai buvo veganais. Dėl to neaišku per kiek laiko tikimybė sirgti prostatos vėžius sumažėja pakeitus dietą. Kitas aspektas, kurį išaiškino kitas tyrimas – veganų ir vegetarų spermoje mažiau spermatozoidų nei tų, kurie valgo mėsą ir neatsisako lietuviškų lašinukų.

Panašūs straipsniai