Šviežiai spaustos vaisių ir daržovių sultys – kiek jų galima gerti


Šviežiai spaustos sultys tik iš pirmo žvilgsnio nekaltas gėrimas. Iš tiesų, kai kurių vaisių sultyse pakankamai daug cukraus ir per mažai ląstelienos, kad jas būtų galima naudoti tiesiog kaip gėrima neribotais kiekiais.

Mitybos specialistė, mitybos specialistė, psichologė, knygos ir metodikos „Valgyk. Skaityk. Numesk svorio” autorė Zoja Bogdanova aiškino, kad šviežiai spaustų sulčių galima išgerti ne daugiau kaip dvi stiklines per dieną, kitaip galite pakenkti sveikatai.

Plačiau apie sveiką maistą, dietas, mitybos valgiaraščius ir konkrečius mitybos planus rasite los.lt klube.

Pirma taisyklė: protinga norma

Dietologės teigimu, šviežiai spaustų sulčių litrais gerti nereikėtų. Pagrįsta norma yra iki dviejų stiklinių per dieną. Verta atskirti vaisius ir daržoves.

Šviežių vaisių sultis gerkite ne daugiau kaip 50 mililitrų ar net vieną valgomąjį šaukštą. Daržovių sultims, kadangi jos turtingesnės skaidulų ir mažiau prisotintos cukraus, tokie griežti ribojimai netaikomi. Galima gerti po 200 mililitrų per dieną. Mitybos specialistė primena, kad kasdien vartojant aukštą glikemijos indeksą turinčias sultis gali paūmėti lėtinės ligos, šoktelėti kraujospūdis, išsivystyti širdies patologijos. Be to, per didelis cukraus kiekis sukels medžiagų apykaitos sutrikimus ir skatins kariesą.

Antra taisyklė: gerkite sultis tuo pačiu laiku

Ekspertė pabrėžia, kad tinkamas laikas šviežioms sultims – pirmoji dienos pusė, bet ne prieš pusryčius. Kai pabundate, organizmas ruošiasi pradėti virškinimo procesą, o šviežiai spaustos sultys gali sukelti diskomfortą ir pernelyg didelį dujų kaupimąsi. Todėl geriau teikti pirmenybę švariam šiltam vandeniui.

Dietologė rekomenduoja šviežias sultis vartoti bent 20 minučių prieš valgį arba 20 minučių po valgio. Tačiau svarbiausia prieš sultis išgerti 100 mililitrų šilto vandens, kad būtų geriau pasisavinami vitaminai ir išvengtumėte dehidratacijos. Sultis geriau gerti iš karto po išspaudimo, nes sąveikaujant su deguonimi nyksta naudingi mikroelementai. Vienintelės sultys, kurias verta laikyti šaldytuve, yra burokėlių. Po kelių valandų stovėjimo jos lengviau virškinamos.

Trečia taisyklė: pasirinkite saugius ingredientus

Šviežios daržovių sultys yra labai naudingos, tačiau joms galioja tos pačios taisyklės kaip ir vaisių sultims: glikemijos indeksas ne didesnis kaip 45 ir sultyse turi būti likę šiek tiek minkštimo.

Mitybos specialistė širdies ir kraujagyslių sistemai atstatyti naudingiausiomis laiko burokėlių sultis, burokėlių-apelsinų sultis, visas citrusinių vaisių sultis, kurių glikemijos indeksas ne didesnis kaip 45, pomidorų, obuolių, kriaušių, slyvų.

Ketvirta taisyklė: sveikas derinys

Mitybos specialistė primena, kad šviežias daržovių sultis geriausia vartoti sumaišytas su obuolių sultimis. Kaulavaisius galima derinti su tos pačios kategorijos vaisiais. Šis principas taip pat taikomas sėklų vaisiams. Taip pat galima dėti žolelių nuovirų, žaliosios arbatos. Jei skonis per rūgštus, saldus ar kartaus, tuomet galite jį subalansuoti pridėdami kitų vaisių ir daržovių, tačiau venkite druskos, cukraus ir kitų prieskonių.

Panašūs straipsniai