Sveikatai gali būti naudingi ir konservuoti vaisiai bei daržovės

Kalifornijos universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie valgo konservuotus vaisius ir daržoves, elgiasi teisingiau, nei tie, kurie šiuos maisto produktus ignoruoja. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad konservuose daug cukraus, todėl tokie gaminiai kaloringesni nei neapdoroti vaisiai ir daržovės.

„The Daily Mail“ rašo apie tyrimą, kurio metu buvo įvertinta dietos, kurioje daug konservų, naudą arba žalą. Tyrime dalyvavo savanorių grupė. Taip pat analizuoti 42 000 žmonių duomenys.

Tyrimo išvados – žmonių, kurie vartojo konservuotus vaisius ir daržoves, dietos kokybė vertinta 49 balais iš 100 galimų. Palyginimui, dietos kokybė žmonių, kurių racione nebuvo konservų, vertinta 47,7 balais. Vaikų, kurie naudoja konservus, raciono kokybė 45,8, mažųjų, kurie nenaudoja šių produktų, 43,3 balo.

Maždaug 11% savanorių konservuotus vaisius ir daržoves naudojo kasdien. Šie žmonės per dieną gaudavo daugiau naudingų medžiagų nei jų kolegos. Tačiau konservų mėgėjų racionas buvo kur kas kaloringesnis, jame daugiau cukraus ir riebalų nei tų, kurie konservų nevartojo. Visgi ryškesnių svorio ir kraujo spaudimo skirtumų tarp konservus vartojusių ir nevartojusių tiriamųjų grupių narių nebuvo. Nesiskyrė ir cukraus bei druskos kiekis organizme.

Vaikai, kurie valgė konservuotus vaisius ir daržoves, gavo daugiau baltymų, vitamino A, kalcio ir magnio. Mokslininkai spėja, kad žmonės, kurie valgo daug konservuotų vaisių ir daržovių, jų daugiau suvalgo ir šviežių bei šaldytų.

Mokslininkai įspėja, kad visi konservai ir jų gamybos technologijos skiriasi. Perkant reikia rinktis tuos, kuriuose mažiau cukraus ir druskos. Be to, prieš vartojant vaisius ir daržoves reikia rūpestingai nuplauti.

Panašūs straipsniai