JK gydytojai prašo diabetikų valgyti mažiau burokėlių, nes, kaip parodė tyrimai, tai viena iš daržovių, kuri staigiai didina cukraus kiekį kraujyje, kas labai pavojinga sergantiems diabetu.
Britų gydytojai išvardijo penkias populiarias aukšto glikemijos indekso (GI) daržoves, kurios padidina cukraus kiekį kraujyje. Apie tai praneša britų „Express“ leidinys, remdamasis kovai su diabetu skirta svetaine, kurioje savo straipsnius publikuoja su šia liga kovojantys medikai.
Gydytojai rekomenduoja diabetu sergantiems žmonėms labai atsargiai valgyti bulves, morkas, kukurūzus, burokėlius ir pastarnokus. Kadangi šie maisto produktai turi aukštą GI, gydytojai teigia, kad jie padidina cukraus kiekį kraujyje, o tai gali būti pavojinga ligonių sveikatai.
Šie produktai, jei tai ne priedas prie kito maisto, nerekomenduojami ir siekiantiems sveikai maitintis. Sveikuoliai, anot specialistų, šiomis daržovėmis pasisotins trumpam, o po dviejų ar trijų valandų staiga vėl norės valgyti, o tai gali sukelti persivalgymą. Visgi medikai nerekomenduoja visiškai atsisakyti išvardytų produktų, tačiau įrodinėja, kad verta jų valgyti mažiau.
Glikemijos indeksas (GI) yra santykinis angliavandenių maisto produktuose poveikio gliukozės kiekio kraujyje pokyčiams matas.
Angliavandeniai su žemu GI yra lėčiau virškinami, absorbuojami ir sukelia mažesnį ir lėtesnį cukraus kiekio kraujyje didėjimą, taigi ir insulino, kiekio padidėjimą. Pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, rekomenduojama laikytis mažo GI dietos.
Plačiua apie sveiką maistą, dietas, mitybos valgiaraščius ir konkrečius mitybos planus rasite los.lt klube.