Mokslininkai teigia ištyrę, kad viena naudingiausių dietų – vadinamoji skandinaviška.
Jos pagrindas – bent tris kartus per savaitę vartojami žuvies produktai, daržovės, uogos, neriebūs pieno produktai, daržovės ir rapsų aliejus. Tokia mityba, Rytų Suomijoje atliktais tyrimų duomenimis, padeda sumažinti neigiamą antsvorio poveikį. Apie tyrimus rašo „The Daily Mail“. Jei tiksliau, taip valgydami žmonės išvengia uždegimų, kurie dažnai kamuoja stambius žmones.
Spėjama, kad dėl tokio raciono paveikiami genai, atsakingi už poodinių riebalinių ląstelių veiklą. Būtent šiose ląstelėse paprastai formuojasi II tipo diabeto ir aukšto kraujo spaudimo sukeliami uždegimai. Be to, tyrimai parodė, kad „skandinaviškai“ komponuojant maisto produktus mažėja aterosklerozės, insultų, infarktų ir trombų susidarymo tikimybė.
Atlikdami tyrimą mokslininkai surinko vyresnio amžiaus vyrų ir moterų grupę. Kiekvienas šio tyrimo narys turėjo metabolizmo sutrikimų – II tipo diabetas, aukštas kraujo spaudimas ir viršsvoris. Pusė savanorių 18-24 savaites gyveno maitindamiesi pagal skandinavišką dietą. Kita tiriamosios grupės pusė valgę palyginti mažai žuvies ir produktus, kuriuose praktiškai nebuvo ląstelienos.
Tyrimo metu abiejų grupių savanorių svoris praktiškai nekito. Tačiau organizmo veikla buvo gana skirtinga. Didžiausias skirtumas pastebėtas fiksuojant uždegiminius procesus. Nustatyta, kad skirtingai „dirbo“ ir 128 genai, atsakingi už riebalinio sluoksnio uždegimus. Žmones, kurie laikėsi skandinaviškos dietos, uždegimai kamavo rečiau.