Kremliaus dietą daugelyje šalių mėgsta visuomenės elito atstovai ir šou žvaigždės. Ši mitybos sistema žmones traukia dėl savo efektyvumo. Panašų į šį racioną naudoja ir Amerikos astronautai. Kremliaus savo svorio metimo ir lieknėjimo principais šiek tiek panaši į Atkinso dietą.
Abiejų mitybos sistemų pagrindas – griežtas angliavandenių ribojimas. Čia, kaip ir Atkinso sistemoje, Reikia vengti bet kokių jų pavidalų. Tikinama, kad kai trūksta angliavandenių, organizmas per parą išnaudoja visas jų atsargas ir toliau energijos semiasi iš organizmo riebalinių atsargų. Tuo pačiu nyksta poodinis riebalinis sluoksnis. Tokiu pat principu dykumoje išgyvena kupranugaris – išganingo skysčio jis nekaupia kuprose. Vanduo verčiamas riebalinėmis ląstelėmis, kurios, kai reikia, vėl išskaidomos į skystį. Žmonėms taikomos mitybos sistemos tikslas kiek kitoks. Ne išgyventi, bet grąžinti gražias kūno linijas.
Dėl to, kad racione sumažinama angliavandenių ir riebalų norma kompensuojamas ląsteliena ir iš šviežių daržovių gaunamais baltymais. Dėl tikslesnio maisto dozavimo, dietologai suvartojamo maisto kiekį skaičiuoja kilokalorijomis. Eiliniam žmogui šis darbas būtų pakankamai sudėtingas. To paties produkto, tik skirtingai paruošto, energetinė vertė skiriasi. Pavyzdžiui, daržovės, kuri buvo kepta, virta ir virta garuose, maistinė vertė ir turimų kalorijų skaičius bus skirtingas.
Tai dar vienas Kremliaus dietos privalumas – leidžiamo maisto skaičavimo sistema paprastesnė. Racionas skaičiuojamas balais pagal specialią lentelę.
Kremliaus dietos meniu
Didžiausia riba, kiek leidžiama valgyti, tai 40 balų (priminsime, kad produktai skaičiuojama pagal specialią lentelę). Jei pavyks šios ribos neperžengti, pavyks sėkmingai mesti svorį. Jei laikysitės šios paprastos rekomendacijos ir dar bent šiek tiek judėsite, per savaitę galite numesti iki 5 kilogramų. Kai pasieksite užsibrėžtą rezultatą, vidutinio svorio žmogus, kuris nori išlaikyti pasiektą rezultatą, negali viršyti 60 balų.
Jei ši riba bus peržengta, vėl pradėsite kaupti riebalus ir tuo pačiu svorį.
Kremliaus dietos lentelėje kiekvienas produktas įvertintas balais, kurie nusako šio maisto energetinę vertę. Balai kiekvienam produktui suteikti ir pagal tai, kiek jame baltymų, riebalų ir angliavandenių. Pavyzdžiui, 100 gr. cukraus tai nuo 96 iki 99,9 balo. Beveik dvigubai daugiau nei leidžiama dienos noram.
Kremliaus dietos privalumai
Ši svorio metimo sistema nepriskiriama prie vadinamų greitųjų, kai svoris krenta žaibiškai. Tačiau jei jos griežtai laikomasi, lieknėjama pakankamai greitai. Kitas gan didelis privalumas – nėra vieno griežto meniu. Galima valgyti bet ką, tik reikia neviršyti 40, o vėliau 60 balų. Kiekvienas žmogus gali pasirinkti ne tai, ką siūlo dietologas, o tai, ką pats mėgsta. Užkandžiaujant mėgiamais patiekalais kur kas lengviau iškęsti kalorijų trūkumą.
Kremliaus dietos trūkumai
Nors racione galima naudoti praktiškai visus maisto produktus, tačiau ilgainiui, norėdami jaustis sočiau, turėsite atsisakyti praktiškai visų saldumynų, konditerijos gaminių ir kai kurių kitų produktų.
Daugumoje rekomenduojamų produktų didelis baltymų kiekis ir mažai riebalų. Kitas trūkumas – nors ir sukurta pakankamai daug šiai mitybos sistemai pritaikytų receptų, vis tiek gana daug laiko teks skirti kiekvieną kartą patiekalą „skaičiuojant“ pagal pateiktą lentelę
Trečias minusas – šios dietos negalima laikyti žmonėms, kurie serga chroniškomis ligomis. Netgi visiškai sveikiems žmonėms prieš keičiant mitybą rekomenduojama pasikonsultuoti su mediku.
Dar vienas niuansas – jei meniu sudarinėsite patys, atkreipkite dėmesį į kalorijų skaičių. Pavyzdžiui, nors kiauliena, jautiena ir lydyti sūria kremliaus dietos balų lentelėje turi nulį balų, tačiau šie produktai kaloringi. Jei jų bus per daug, mesti svorio nepavyks, arba procesas bus labai lėtas.
Kremliaus dietos – pagrindinių produktų „kaina” balais arba taškais (100 g):
Produktai | Taškai (sąlyginiai vienetai). | Produktai | Taškai (sąlyginiai vienetai). |
Duona | Pupelės | 2,5 | |
Kvietinė | 50 | Kukurūzai | 14,5 |
Ruginė | 34 | Alyvos | 5 |
Plikyta | 40 | Pomidorai | 4 |
Vilniaus | 51 | Agurkai | 3 |
Armėnų Lavašas | 56 | Ikrai | 8,5 |
Diabetinė | 38 | Baklažanai | 5 |
Pilno grūdo duona | 43 | Ikrai iš runkelių | 2 |
Triušis | 51 | Salotos su jūros dumbliais | 4 |
Riestainiai | 58 | Paprikos įdarytos daržovėmis, | 11 |
Džiūvėsiai | 68 | Pomidorų pasta | 19 |
Saldūs šiaudeliai | 69 | Saldumynai | |
Kreminiai pyragėliai | 66 | Cukrus rafinuotas | 99 |
Ruginiai duoniukai | 43 | Medus | 75 |
Kvietiniai miltai, aukščiausia rūšis | 68 | Zefyras | 80 |
Kvietiniai miltai, pirma rūšis | 67 | Chalva | 55 |
Miltai ruginiai su sėklomis | 64 | Biskvitinis tortas | 50 |
Miltai, kukurūzų | 70 | Migdolinis pyragas | 45 |
Sojos miltai | 16 | Tortas su grietinėle | 62 |
Bulvių krakmolas | 79 | Sviestiniai pyragėliai | 75 |
Kukurūzų krakmolas | 85 | Meduoliai su imbiero priedais | 77 |
Makaronai | 69 | Vafliai su vaisiais | 80 |
Makaronai su kiaušiniais | 68 | Vafliai | 65 |
Kruopos | Vaisiai su ledais | 25 | |
Grikių | 62 | Ledai „Eskimas“ | 20 |
Grikių (greito paruošimo) | 65 | Grietininiai ledai | 22 |
Manų kruopos | 67 | Saldumynai | 70 |
Avižinės | 49 | Pieniškas šokoladas | 54 |
„Herkules” | 50 | Tamsus šokoladas | 50 |
Perlinės | 66 | Šokoladas su riešutais | 48 |
Soros | 66 | Saldainiai su šokoladu | 51 |
Miežinė | 66 | Saldainiai saldūs | 83 |
Ryžiai | 71 | Marmaledas | 76 |
Žirniai gliaudyti | 50 | Karamelė su įdaru | 92 |
Pupelės | 46 | Kondensuotas pieno | 56 |
Mėsa, paukštiena | Obuolių uogienė | 66 | |
Jautiena, veršiena | 0 | Braškių uogienė | 71 |
Avinėlis, kiauliena | 0 | Aviečių uogienė | 71 |
Žąsys, antys | 0 | Marmaledas | 68 |
Triušis | 0 | Diabetinis marmaledas | 3 |
Vištiena | 0 | Obuolių marmaledas | 65 |
Mėsa su džiūvėsėliais | 5 | Diabetinė uogienė | 9 |
Mėsa su miltiniu padažu | 6 | Vaisiai | |
Širdis | 0 | Abrikosai | 9 |
Jaučio kepenys | 0 | Svarainiai | 8 |
Kiaulės kepenys | 1,5 | Vyšnios, slyvos | 6,5 |
Jautienos kepsnys | 0 | Ananasas | 11,5 |
Jautienos dešrelės | 1,5 | Apelsinas | 8 |
Kiaulienos dešrelės | 2 | Bananas | 21 |
Pieniškos dešrelės | 1,5 | Trešnės | 10 |
Dešros | 0 | Granatai | 11 |
Daktariškas dešra | 1,5 | Greipfrutai | 6,5 |
Išpjova | 0 | Kriaušės | 9,5 |
Lašiniai | 0 | Figos | 11 |
Liežuvis – kiauliena, jautiena | 0 | Kiviai | 10 |
Kiaulės kojos | 0 | Sedula | 9 |
Kiaušiniai bet kokia forma (vnt.) | 0,5 | Citrina | 3 |
Žuvis, jūros gėrybės | Mandarinai | 8 | |
Žuvis šviežia, šaldyta (upinė, jūrinė) | 0 | Persikai | 9,5 |
Virta žuvis | 0 | Nektarinai | 13 |
Žuvis džiūvėsėliuose | 12 | Šermukšniai | 8,5 |
Rūkyta žuvis | 0 | Juodosios aronijos | 11 |
Krabai | 2 | Slyvos | 9,5 |
Žuvis pomidorų padaže | 6 | Datulės | 68 |
Midijos | 5 | Persimonai | 13 |
Austrės | 7 | Vyšnios | 10,5 |
Kalmarai | 4 | Obuoliai | 9,5 |
Omarai | 1 | Razinos | 66 |
Krevetės | 0 | Džiovinti abrikosai | 55 |
Juodieji ikrai | 0 | Džiovintos slyvos | 58 |
Raudonieji ikrai | 0 | Džiovintos kriaušės | 49 |
Jūrų kopūstai | 1 | Džiovinti obuoliai | 45 |
Pieno produktai | Džiovinti abrikosai | 53 | |
Pasterizuotas pienas | 4,7 | Uogos | |
Virintas pienas | 4,7 | Spanguolės | 8 |
Grietinėlė | 4 | Vynuogės | 15 |
Grietinė | 3 | Mėlynės | 7 |
Riebi varškė | 2,8 | Gervuogės | 4,5 |
Neriebi varškė | 1,8 | Braškės | 6,5 |
Varškė dietinė | 1 | Spanguolės | 4 |
Varškė saldi | 15 | Agrastai | 9 |
Varškės sūrelis | 32 | Avietės | 8 |
Kefyras, jogurtas | 3,2 | Mėlynės | 6 |
Jogurtas be cukraus | 3,5 | Šaltalankiai | 5 |
Saldus jogurtas | 8,5 | Baltieji serbentai | 8 |
Sūriai skirtingų rūšių | 0,5 – 2 | Raudonieji serbentai | 7,5 |
Sviestas | 1,3 | Juodieji serbentai | 7,5 |
Margarinas | 1 | Mėlynės | 8 |
Majonezas | 2,6 | Erškėtuogės šviežios | 10 |
Augalinis aliejus | 0 | Džiovintos erškėtuogės | 21,5 |
Daržovės | Riešutai | ||
Arbūzas | 9 | Graikiniai riešutai | 12 |
Baklažanas | 5 | Kedro | 10 |
Pupelės | 8 | Arachisai | 15 |
Svogūnas | 7 | Lazdyno | 15 |
Žirneliai | 12 | Migdolai | 11 |
Melionas | 9 | Pistacijos | 15 |
Žiediniai kopūstai | 5 | Anakardžiai | 25 |
Kopūstai | 5 | Kokoso | 20 |
Ropiniai kopūstai | 8 | Sezamo sėklos | 20 |
Kopūstai | 5 | Moliūgų sėklos | 12 |
Pupelėa baltos | 3 | Saulėgrąžų sėklos | 18 |
Morkos | 7 | Gėrimai | |
Moliūgas | 4 | Šaltinio vanduo | 0 |
Cukinija | 4 | Arbata, kava be cukraus | 0 |
Kinų ridikėliai | 1 | Obuolių sultys | 7,5 |
Pomidorai | 4 | Apelsinų sultys | 12 |
Žalioji paprika | 5 | Vynuogių sultys | 14 |
Raudonoji paprika | 5 | Pomidorų sultys | 3,5 |
Agurkai | 3 | Greipfrutų sultys | 8 |
Porai | 6,5 | Mandarinų sultys | 9 |
Svogūnai | 9 | Granatų sultys | 14 |
Svogūnų laiškai | 3,5 | Slyvų sultys | 16 |
Petražolės (žalios) | 8 | Slyvų sultys su minkštimu | 11 |
Petražolės | 10,5 | Vyšnių sultys | 11,5 |
Ridikėliai | 4 | Abrikosų sultys | 14 |
Ridikas | 6,5 | Morkų sultys | 6 |
Ropė | 5 | Abrikosų kompotas | 21 |
Salotos lapinės | 2 | Vynuogių kompotas | 19 |
Burokėliai | 9 | Vyšnių kompotas | 24 |
Salierai | 6 | Kriaušių kompotas | 18 |
Salierai žali | 2 | Obuolių Kompotas | 19 |
Šparagai | 3 | ||
Krienai | 7,5 | Alkoholis | |
Meškinis česnakas | 6 | Sausas raudonasis vynas | 1 |
Česnakai | 5 | Sausas baltasis vynas | 1 |
Bulvės | 16 | Alus 250 g | 12 |
Špinatai | 2 | Likeris 60 g | 18 |
Viskis | 0 | ||
Grybai | Degtinė | 0 | |
Pievagrybiai | 1 | Konjakas, brendis | 0 |
Pievagrybiai džiovinti | 7,5 | Romas | 0 |
Švieži kazlėkai | 1 | Tekila | 0 |
Voveraitės šviežios | 1,5 | Prieskoniai, pagardai | |
Švieži tikriniai baravykai | 0,5 | Cinamonas (1 arbatinis šaukštelis). | 0,5 |
Švieži miško grybai | 0,5 | Čili milteliai (1 arbatinis šaukštelis). | 0,5 |
Baravykai | 1,5 | Actas (1 valg. šaukštas) | 2,3 |
Džiovinti baravykai | 14 | Obuolių actas (1 valg. šaukštas) | 1 |
Švieži baravykai | 1 1 | Baltojo vyno actas (1 šaukštas) | 1,5 |
Džiovinti baravykai | 13 | Raudonojo vyno actas (1 šaukštas) | 0 |
Gruzdai | 0,5 | Garstyčios (1 valg. šaukštas) | 0,5 |
Spanguolių padažas (1 valg. šaukštas) | 6,5 | ||
Kaparis (1 valg. šaukštas) | 0,4 | ||
Šampinjonai | 0,1 | Imbiero šaknis (1 valg. šaukštas) | 0,8 |
Sriubos (500 g) | Krienai (1 valg. šaukštas) | 0,4 | |
Vištienos sultinys, mėsa | 0 | Kečupas (1 valg. Šaukštas) | 4 |
Pomidorų sriuba | 17 | Sojų padažas (1 valg. Šaukštas) | 1 |
Daržovių sriuba | 16 | Barbekiu padažas (1 valg. Šaukštas) | 1,8 |
Žirnių sriuba | 20 | Saldžiarūgštis padažas | |
Guliašas | 12 | (1/4 puodelio) | 15 |
Grybų sriuba | 15 | Pomidorų padažas (1/4 puodelio) | 3,5 |
Sriuba žalia | 12 | Totoriškas padažas (1 valg. Šaukštas) | 0,5 |
Konservai | Mėsos padažas (pagal sultinio, 1/4 puodelio) | 3 3 | |
Žuvis | 0 | Prieskoninės žolės (1 valg. Šaukštas) | 0,1 |
Žalieji žirneliai | 6,5 |