Kremliaus dieta – 5 kg per savaitę

Kremliaus dietą daugelyje šalių mėgsta visuomenės elito atstovai ir šou žvaigždės. Ši mitybos sistema žmones traukia dėl savo efektyvumo. Panašų į šį racioną naudoja ir Amerikos astronautai. Kremliaus savo svorio metimo ir lieknėjimo principais šiek tiek panaši į Atkinso dietą.

Abiejų mitybos sistemų pagrindas – griežtas angliavandenių ribojimas. Čia, kaip ir Atkinso sistemoje, Reikia vengti bet kokių jų pavidalų. Tikinama, kad kai trūksta angliavandenių, organizmas per parą išnaudoja visas jų atsargas ir toliau energijos semiasi iš organizmo riebalinių atsargų. Tuo pačiu nyksta poodinis riebalinis sluoksnis. Tokiu pat principu dykumoje išgyvena kupranugaris – išganingo skysčio jis nekaupia kuprose. Vanduo verčiamas riebalinėmis ląstelėmis, kurios, kai reikia, vėl išskaidomos į skystį. Žmonėms taikomos mitybos sistemos tikslas kiek kitoks. Ne išgyventi, bet grąžinti gražias kūno linijas.

Dėl to, kad racione sumažinama angliavandenių ir riebalų norma kompensuojamas ląsteliena ir iš šviežių daržovių gaunamais baltymais. Dėl tikslesnio maisto dozavimo, dietologai suvartojamo maisto kiekį skaičiuoja kilokalorijomis. Eiliniam žmogui šis darbas būtų pakankamai sudėtingas. To paties produkto, tik skirtingai paruošto, energetinė vertė skiriasi. Pavyzdžiui, daržovės, kuri buvo kepta, virta ir virta garuose, maistinė vertė ir turimų kalorijų skaičius bus skirtingas.

Tai dar vienas Kremliaus dietos privalumas – leidžiamo maisto skaičavimo sistema paprastesnė. Racionas skaičiuojamas balais pagal specialią lentelę.

Kremliaus dietos meniu

Didžiausia riba, kiek leidžiama valgyti, tai 40 balų (priminsime, kad produktai skaičiuojama pagal specialią lentelę). Jei pavyks šios ribos neperžengti, pavyks sėkmingai mesti svorį. Jei laikysitės šios paprastos rekomendacijos ir dar bent šiek tiek judėsite, per savaitę galite numesti iki 5 kilogramų. Kai pasieksite užsibrėžtą rezultatą, vidutinio svorio žmogus, kuris nori išlaikyti pasiektą rezultatą, negali viršyti 60 balų.

Jei ši riba bus peržengta, vėl pradėsite kaupti riebalus ir tuo pačiu svorį.

Kremliaus dietos lentelėje kiekvienas produktas įvertintas balais, kurie nusako šio maisto energetinę vertę. Balai kiekvienam produktui suteikti ir pagal tai, kiek jame baltymų, riebalų ir angliavandenių. Pavyzdžiui, 100 gr. cukraus tai nuo 96 iki 99,9 balo. Beveik dvigubai daugiau nei leidžiama dienos noram.

Kremliaus dietos privalumai

Ši svorio metimo sistema nepriskiriama prie vadinamų greitųjų, kai svoris krenta žaibiškai. Tačiau jei jos griežtai laikomasi, lieknėjama pakankamai greitai. Kitas gan didelis privalumas – nėra vieno griežto meniu. Galima valgyti bet ką, tik reikia neviršyti 40, o vėliau 60 balų. Kiekvienas žmogus gali pasirinkti ne tai, ką siūlo dietologas, o tai, ką pats mėgsta. Užkandžiaujant mėgiamais patiekalais kur kas lengviau iškęsti kalorijų trūkumą.

Kremliaus dietos trūkumai

Nors racione galima naudoti praktiškai visus maisto produktus, tačiau ilgainiui, norėdami jaustis sočiau, turėsite atsisakyti praktiškai visų saldumynų, konditerijos gaminių ir kai kurių kitų produktų.

Daugumoje rekomenduojamų produktų didelis baltymų kiekis ir mažai riebalų. Kitas trūkumas – nors ir sukurta pakankamai daug šiai mitybos sistemai pritaikytų receptų, vis tiek gana daug laiko teks skirti kiekvieną kartą patiekalą „skaičiuojant“ pagal pateiktą lentelę

Trečias minusas – šios dietos negalima laikyti žmonėms, kurie serga chroniškomis ligomis. Netgi visiškai sveikiems žmonėms prieš keičiant mitybą rekomenduojama pasikonsultuoti su mediku.

Dar vienas niuansas – jei meniu sudarinėsite patys, atkreipkite dėmesį į kalorijų skaičių. Pavyzdžiui, nors kiauliena, jautiena ir lydyti sūria kremliaus dietos balų lentelėje turi nulį balų, tačiau šie produktai kaloringi. Jei jų bus per daug, mesti svorio nepavyks, arba procesas bus labai lėtas.

Kremliaus dietos – pagrindinių produktų „kaina” balais arba taškais (100 g):

Produktai Taškai (sąlyginiai vienetai). Produktai Taškai (sąlyginiai vienetai).
Duona Pupelės 2,5
Kvietinė 50 Kukurūzai 14,5
Ruginė 34 Alyvos 5
Plikyta 40 Pomidorai 4
Vilniaus 51 Agurkai 3
Armėnų Lavašas 56 Ikrai 8,5
Diabetinė 38 Baklažanai 5
Pilno grūdo duona 43 Ikrai iš runkelių 2
 Triušis 51 Salotos su jūros dumbliais 4
Riestainiai 58 Paprikos įdarytos daržovėmis, 11
Džiūvėsiai 68 Pomidorų pasta 19
 Saldūs šiaudeliai 69 Saldumynai
Kreminiai pyragėliai 66 Cukrus rafinuotas 99
Ruginiai duoniukai 43 Medus 75
Kvietiniai miltai, aukščiausia rūšis 68 Zefyras 80
Kvietiniai miltai, pirma rūšis 67 Chalva 55
Miltai ruginiai su sėklomis 64 Biskvitinis tortas 50
Miltai, kukurūzų 70 Migdolinis pyragas 45
Sojos miltai 16 Tortas su grietinėle 62
Bulvių krakmolas 79 Sviestiniai pyragėliai 75
Kukurūzų krakmolas 85 Meduoliai su imbiero priedais 77
Makaronai 69  Vafliai su vaisiais 80
Makaronai su kiaušiniais 68 Vafliai 65
Kruopos Vaisiai su ledais 25
Grikių 62 Ledai „Eskimas“ 20
Grikių (greito paruošimo) 65 Grietininiai ledai 22
Manų kruopos 67 Saldumynai 70
Avižinės 49 Pieniškas šokoladas 54
 „Herkules” 50 Tamsus šokoladas 50
Perlinės 66 Šokoladas su riešutais 48
Soros 66 Saldainiai su šokoladu 51
Miežinė 66 Saldainiai saldūs 83
Ryžiai 71 Marmaledas 76
 Žirniai gliaudyti 50 Karamelė su įdaru 92
Pupelės 46 Kondensuotas pieno 56
 Mėsa, paukštiena Obuolių uogienė 66
 Jautiena, veršiena 0 Braškių uogienė 71
Avinėlis, kiauliena 0 Aviečių uogienė 71
Žąsys, antys 0 Marmaledas 68
Triušis 0 Diabetinis marmaledas 3
Vištiena 0 Obuolių marmaledas 65
Mėsa su džiūvėsėliais 5 Diabetinė uogienė 9
Mėsa su miltiniu padažu 6 Vaisiai
Širdis 0 Abrikosai 9
Jaučio kepenys 0 Svarainiai 8
Kiaulės kepenys 1,5 Vyšnios, slyvos 6,5
Jautienos kepsnys 0 Ananasas 11,5
Jautienos dešrelės 1,5 Apelsinas 8
Kiaulienos dešrelės 2 Bananas 21
Pieniškos dešrelės 1,5 Trešnės 10
Dešros 0 Granatai 11
Daktariškas dešra 1,5 Greipfrutai 6,5
Išpjova 0 Kriaušės 9,5
Lašiniai 0 Figos 11
Liežuvis – kiauliena, jautiena 0 Kiviai 10
 Kiaulės kojos 0 Sedula 9
Kiaušiniai bet kokia forma (vnt.) 0,5 Citrina 3
 Žuvis, jūros gėrybės Mandarinai 8
 Žuvis šviežia, šaldyta (upinė, jūrinė) 0 Persikai 9,5
Virta žuvis 0 Nektarinai 13
Žuvis džiūvėsėliuose 12 Šermukšniai 8,5
Rūkyta žuvis 0 Juodosios aronijos 11
Krabai 2 Slyvos 9,5
Žuvis pomidorų padaže 6 Datulės 68
Midijos 5 Persimonai 13
Austrės 7 Vyšnios 10,5
Kalmarai 4 Obuoliai 9,5
Omarai 1 Razinos 66
Krevetės 0 Džiovinti abrikosai 55
Juodieji ikrai 0 Džiovintos slyvos 58
Raudonieji ikrai 0 Džiovintos kriaušės 49
Jūrų kopūstai 1 Džiovinti obuoliai 45
Pieno produktai Džiovinti abrikosai 53
Pasterizuotas pienas 4,7 Uogos
Virintas pienas 4,7 Spanguolės 8
Grietinėlė 4 Vynuogės 15
Grietinė 3 Mėlynės 7
Riebi varškė 2,8 Gervuogės 4,5
Neriebi varškė 1,8 Braškės 6,5
Varškė dietinė 1 Spanguolės 4
Varškė saldi 15 Agrastai 9
Varškės sūrelis 32 Avietės 8
Kefyras, jogurtas 3,2 Mėlynės 6
Jogurtas be cukraus 3,5 Šaltalankiai 5
Saldus jogurtas 8,5 Baltieji serbentai 8
Sūriai skirtingų rūšių 0,5 – 2 Raudonieji serbentai 7,5
Sviestas 1,3 Juodieji serbentai 7,5
Margarinas 1 Mėlynės 8
Majonezas 2,6 Erškėtuogės šviežios 10
Augalinis aliejus 0 Džiovintos erškėtuogės 21,5
Daržovės Riešutai
Arbūzas 9 Graikiniai riešutai 12
Baklažanas 5 Kedro 10
Pupelės 8 Arachisai 15
Svogūnas 7 Lazdyno 15
Žirneliai 12 Migdolai 11
Melionas 9 Pistacijos 15
Žiediniai kopūstai 5 Anakardžiai 25
Kopūstai 5 Kokoso 20
Ropiniai kopūstai 8 Sezamo sėklos 20
 Kopūstai 5 Moliūgų sėklos 12
 Pupelėa baltos 3  Saulėgrąžų sėklos 18
Morkos 7 Gėrimai
Moliūgas 4 Šaltinio vanduo 0
Cukinija 4 Arbata, kava be cukraus 0
Kinų ridikėliai 1 Obuolių sultys 7,5
Pomidorai 4 Apelsinų sultys 12
Žalioji paprika 5 Vynuogių sultys 14
Raudonoji paprika 5 Pomidorų sultys 3,5
Agurkai 3 Greipfrutų sultys 8
Porai 6,5 Mandarinų sultys 9
Svogūnai 9 Granatų sultys 14
Svogūnų laiškai 3,5 Slyvų sultys 16
Petražolės (žalios) 8 Slyvų sultys su minkštimu 11
Petražolės 10,5 Vyšnių sultys 11,5
Ridikėliai 4 Abrikosų sultys 14
Ridikas 6,5 Morkų sultys 6
Ropė 5 Abrikosų kompotas 21
Salotos lapinės 2 Vynuogių kompotas 19
Burokėliai 9 Vyšnių kompotas 24
Salierai 6 Kriaušių kompotas 18
Salierai žali 2 Obuolių Kompotas 19
Šparagai 3
Krienai 7,5 Alkoholis
Meškinis česnakas 6 Sausas raudonasis vynas 1
Česnakai 5 Sausas baltasis vynas 1
Bulvės 16 Alus 250 g 12
Špinatai 2 Likeris 60 g 18
Viskis 0
Grybai Degtinė 0
Pievagrybiai 1 Konjakas, brendis 0
Pievagrybiai džiovinti 7,5 Romas 0
Švieži kazlėkai 1 Tekila 0
Voveraitės šviežios 1,5 Prieskoniai, pagardai
Švieži tikriniai baravykai 0,5 Cinamonas (1 arbatinis šaukštelis). 0,5
Švieži miško grybai 0,5 Čili milteliai (1 arbatinis šaukštelis). 0,5
Baravykai 1,5 Actas (1 valg. šaukštas) 2,3
Džiovinti baravykai 14 Obuolių actas (1 valg. šaukštas) 1
Švieži baravykai 1 1 Baltojo vyno actas (1 šaukštas) 1,5
Džiovinti baravykai 13 Raudonojo vyno actas (1 šaukštas) 0
Gruzdai 0,5 Garstyčios (1 valg. šaukštas) 0,5
Spanguolių padažas (1 valg. šaukštas) 6,5
Kaparis (1 valg. šaukštas) 0,4
Šampinjonai 0,1 Imbiero šaknis (1 valg. šaukštas) 0,8
 Sriubos (500 g) Krienai (1 valg. šaukštas) 0,4
Vištienos sultinys, mėsa 0 Kečupas (1 valg. Šaukštas) 4
Pomidorų sriuba 17 Sojų padažas (1 valg. Šaukštas) 1
Daržovių sriuba 16 Barbekiu padažas (1 valg. Šaukštas) 1,8
Žirnių sriuba 20 Saldžiarūgštis padažas
Guliašas 12  (1/4 puodelio) 15
Grybų sriuba 15 Pomidorų padažas (1/4 puodelio) 3,5
Sriuba žalia 12 Totoriškas padažas (1 valg. Šaukštas) 0,5
Konservai Mėsos padažas (pagal sultinio, 1/4 puodelio) 3 3
 Žuvis 0 Prieskoninės žolės (1 valg. Šaukštas) 0,1
 Žalieji žirneliai 6,5

 

 

Panašūs straipsniai