Keisti ir įdomūs faktai apie maisto produktus

Ne tik žmonės turi keistenybių. Kartais ir maisto produktai turi tokių savybių, apie kurias nepagalvotum.

Arachisai
Arachisai vieni iš dinamito sudedamųjų dalių.

Vynuogių sultys
Vynuogių sultyse yra acetaldegido – nuodingo chemikalo, naudojamo lavonų balzamavinui, taip pat etilecatoto, kuris gali būti naudojamas kaip lako tirpiklis, acetono, kuris populiariausių nagų lako valymo priemonė ir acto rūgšties.

Viskis
Chemikai atrado apie 300 medžiagų, kurios viskiui suteikia skonį.

Vitaminai
Dauguma žino vitaminus A. B, C, D ir E. Mažiau girdėtas vitaminas K, kuris reikalingas normaliai kepenų darbui, T, naudojamas gydant anemiją, H ir vitaminas U, kuris būtinas gydant skrandžio opą.

Genys
Senovės Romoje genio mėsa buvo laikoma nuodėminga.

Kola
500 gramų paprasto kolos turi tiek pat kofeino, kiek ir kavos puodelis.

Pelės
Senovės Kinijoje ir kai kuriuose Indijos regionuose pelės mėsa buvo laikoma delikatesu. Senovės Graikijoje, kur pelės buvo laikomos šventomis, jas kartais valgė žyniai.

Ryžiai
Pasaulyje auginama 15 000 skirtingų ryžių rūšių.

Ryžiai
Ryžiai pagrindinis maisto produktas maždaug pusei pasaulio gyventojų.

Cukrus
Rafinuotas cukrus vienintelis maisto produktas, kuriame nėra jokių maistingų medžiagų, tik kalorijos. Kasmet kiekvienas Šiaurės Amerikos gyventojas per metus suvalgo 45 kilogramus šio saldiklio. Tačiau tik trečdalis šio kiekio suvartojama tiesiogiai. Pagrindinis vartojimas vadinamas „paslėptas“, kai cukrų maisto pramonė įterpia į įvairiausius produktus. Jo gausu pomidorų padaže, vaikų maiste, konservuotuose maistuose ir sausuose pusryčiuose. Vaikai per savaitę suvalgo apie 1,3-1,8 kilogramo tokio „nematomo“ cukraus.

Sėklos
Cukinijų ir moliūgo sėklų maistinė vertė didėja bėgant laikui. Šie produktai priskiriami tiems, kurių vertė didėja jiems bręstant – tai yra pradedant irti. Amerikiečiai nustatė, kad šiose sėklose, jei jos saugomos ilgiau nei penki mėnesiai, padaugėja baltymų.

Druska
Biblijoje druska minima virš trisdešimt kartų.

Druska
Nors dauguma žmonių galvoja, kad druska skirta tik maisto pagardinimui, tačiau tik penki procentai šios medžiagos patenka ant mūsų stalo. Likęs kiekis atitenka kelininkams, maisto pramonei, pašarų gamintojams ir chemijos pramonei. Jos yra netgi skalbimo priemonėse.

Sriuba
Viduramžiais vištienos sriuba buvo laikoma afrodiziaku.

Termitai
Daugumoje Pietų Afrikos valstybių termitai skrudinami kaip riešutai pateikiami svečiams. Specializuotose Europos ir Amerikos parduotuvėse egzotiškų patiekalų mėgėjai gali pasimėgauti tokiais delikatesais kaip skruzdės šokolade, cukruotos bitės ir marinuotas jaučio penis.

Ūkininkavimas
Pusė maisto produktų, kurie naudojami šiandien, pirmą kartą buvo sukultūrinti Andų kalnuose dirbusių ūkininkų. Būtent čia žmogus pirmą kartą pradėjo auginti bulves, kukurūzus, saldžias bulves, moliūgai ir visos ankštinių augalų rūšys. Be to, braškės, ananasai, pipirai, pomidorai, avokadai, papaja ir daugybė kitų vaisių bei daržovių.

Traškučiai
Kilogramas traškučių vidutiniškai kainuoja du šimtus kartų daugiau nei kilogramas bulvių.

Obuoliai
Ryte suvalgytas obuolys pažadins geriau nei puodelis kavos.

Panašūs straipsniai