Kaip cukrus griauna organizmą

Rafinuotas baltasis cukrus vienintelis maisto produktas pasaulyje, kuriame nėra jokių maistingų medžiagų, vitaminų ar mineralų, tik kalorijos. Iš kitos pusės, šis angliavandenis kūnui suteikia pakankamai didelį energijos kiekį ir netgi skatina priklausomybę nuo saldėsių.

Kai cukrus patenka į skrandį, jis pradedamas skaidyti į gliukozę ir fruktozę. Kraujyje padidėja gliukozės kiekis, kurį stabilizuoja kasa, gamindama insuliną. Liaudiškai šis procesas taip ir vadinamas „padidėjęs cukrus”. Insulinas cukrų paskirsto po kūno lasteles. Jei saldumynų valgoma daug ir cukraus kiekis kraujyje nuolat viršija normą, kasa gali nebepajėgti pagaminti tiek insulino, kiek jo reikia tam, kad būtų sureguliuotas gliukozės kiekis. Tai klasikinis kelias į antro tipo diabetą, kai kasa nebepajėgia organizmo aprūpinti insulinu.

Jei žmogus, kurio kasa jau veikia silpniau ar netgi serga diabetu, nesilaiko griežtos dietos ir nemažina suvalgomo cukraus kiekio, pasekmės jo sveikatai būna graudžios. Blogiausias variantas – diabetinė koma ir mirtis.

Kita problema, su kuria susiduria netgi tie, kurie dar neturi sveikatos bėdų, tai nutukimas. Cukrus kaloringas produktas – 1 jo gramas 4 kcal. Organizme cukrus saugomas kaip glikogenas. Jei pastarosios medžiagos atsargos viršija normą, jos paverčiamos riebalais. Šie nugula ant pilvo, šlaunų ir kitų kūno vietų. Kita blogybė ta, kad kraujyje cirkuliuojantis cukraus perteklius slopina neuronus ir organizmas siunčia klaidingus alkio signalus. Dėl to žmogus pradeda nuolat persivalgyti ir antsvoris tik didėja. Be to, nuolat persivalgant kamuoja gliukozės kiekio kraujyje šuoliai. Būtent lengvai ir greitai skylantis cukrus skatina leistinos gliukozės normos viršijimą, skatina nereikalingą insulino gamybą ir tuo pačiu didina alkį, nors realiai žmogui valgyti nereikia. Kalorijų kūnui pakanka.

Be to, nuolatinis perteklinis cukraus vartojimas pakenkia lipidų apytakai ir tai didina blogojo cholesterolio kiekį, kuris kartu su cukrumi nugula ant kraujagyslių sienelių ir formuoja trombus. Kartu tai provokuoja įvairias sklerozes.

Tačiau tai toli gražu ne visa saldumynų žala kūnui. Cukrus skatina kalcio mažėjimą, dėl to silpnėja kaulai ir dantys. Tai gali paskatinti osteoporozę. Be to, saldžiajam produktui skaldyti naudojami B grupės vitaminai, kurių dėl šio „darbo“ paprasčiausiai mažėja. Pats cukrus, kaip jau minėjome, neturi jokių maistingų medžiagų. Todėl B grupės vitaminai, reikalingi jam skaidyti, imami iš raumenų, nervų, kepenų, širdies, odos, akių ir kraujo. Tai gali sukelti nervingumą, virškinimo sutrikimus, nuolatinį nuovargį, sumažėja atsparumas įvairioms ligoms.

Vienas iš gan reikšmingų žalingų faktorių – cukrus skatina senėjimą. Dėl riebalinio sluoksnio didėjimo gilėja ir raukšlės.

Panašūs straipsniai