Dalis žmonių, kurie niekaip negali pradėti rūpintis savo kūnu, skundžiasi, kad lieknėti jiems trukdo užimtumas, dėl kurio nelieka laiko ar jėgų gaminti nekaloringus maisto produktus. Kokia išeitis?
Praktiškai dieta ir yra būdas, kuris užimtiems žmonėms leidžia reguliuoti svorį. Daug dirbantys neturi laiko reguliariai vaikščioti į sporto klubus, daug laiko leisti lauke. Bet kuri aktyvi veikla reikalauja kur kas daugiau laiko, nei tiesiog pasiryžimas mažiau valgyti. Ką nors įmesti į skrandį norom nenorom laiko randame visi.
Paprastai užimti žmonės tunka dėl šių priežasčių:
Neturėdami laiko ilgai kramtyti nekaloringas salotas ar vaisius, jie paprastai greitai užkanda riebiais ir sočiais patiekalais iš kavinių ar greito maisto restoranų.
Darboholikai dažnai kenčia nuo streso, kurį mažina maistu. Kuo daugiau streso, tuo daugiau suvalgoma.
Aktyvūs visuomenės nariai dažnai važinėja į komandiruotes, lanko įvairius renginius ir priėmimus, pietauja restoranuose. Visi šie faktoriai sąlygoja persivalgymą.
Užimtais žmonėmis paprastai tampa žmonės, kurių darbinė veikla sukasi biure. Jie sėdi po 12-16 valandų be išeiginių. Dėl tokio gyvenimo būdo jiems reikia tiek mažai kalorijų, kad žmonės tunka netgi valgydami palyginti mažai. Be to, nuo nuolatinio sėdėjimo vienoje pozoje kaupiasi nuovargis, kuris malšinamas užkandėlėmis ar saldumynais.
Tokio tipo žmonėms reikalinga paprasta dieta, kurios galima lengvai laikytis ir maitintis jau paruoštais produktais ir maistu, kuris patiekiamas kavinėse ir restoranuose. Tam reikia laikytis tik kelių taisyklių.
1. Skaičiuoti maisto kaloringumą
2. Kiek galima, atsisakyti riebių, saldžių ir pagamintų iš aukščiausios rūšies miltų produktų. Jei galima, juos reikia pakeisti ne tokiais kaloringais.
3.Valgyti kuo daugiau daržovių ir vaisių. Tiesa, pastaraisiais piktnaudžiauti taip pat nepatartina.
4. Tarpuose tarp valgio restorane ar kavinėje kaip užkandėles rinktis nekaloringus produktus, arba daržoves.
5. Atsisakyti kaloringų gėrimų.
Norėdami šiuos punktus realizuoti praktikoje paimkite rašiklį ir plano sudarymui skirkite keliolika minučių.
Pagalvokite, kur ir kokių reikalingų produktų galite įsigyti. Galbūt išeitis maistą į namus vežiojančios įmonės ar didieji prekybos centrai, kurie taip pat atveža produktus. Jų asortimente dietinių gaminių bus kur kas daugiau, nei mini parduotuvėlėje už kampo. Praktiškai, jei turite tikslų sąrašą ko norite, savaitiniam maisto krepšeliui užtenka poros vizitų į didelį prekybos centrą per savaitę.
Sąrašo esmė – pasirinkti kokie nekaloringi pusfabrikačiai ir paruošti produktai tinka jūsų dietai. Tai gali būti sriubos, pjaustytos daržovės, ruginė duona su liesa mėsa. Desertui neriebūs jogurtai ir vaisiai.
Fasuoti ir jau paruošti vartojimui produktai patrauklūs tuo, kad juose iš karto rašoma, kiek jie turi kalorijų.
Pačiam jas suskaičiuoti būna sudėtinga.
Kitas dietos žingsnis – nuspręsti, ką valgyti kavinėse ir restoranuose. Idealu – žuvis su daržovių garnyru. Tačiau prieš užsisakant oficianto paklauskite, kaip paruoštas maistas. Galbūt žuvis kepta riebioje ir kaloringoje tešloje, o daržovės pagardintos didžiuliu kiekiu riebaus majonezo. Neužsakinėkite duonos, užkandėlių ir deserto.
Alkoholis. Priėmimuose ir oficialiuose renginiuose alkoholiniai gėrimai vartojami gana dažnai. Atminkite, kad niekas negali jūsų priversti gerti daug. Alkoholiniai gėrimai pakankamai kaloringi. Jų, kiek įmanoma, patartina vengti.