Dieta, skirta pagreitinti medžiagų apykaitą

Kai laikomės dietos, kurios esmė organizmui duoti mažiau kalorijų nei reikia, gali sutrikti medžiagų apykaita. Ši dieta, kurią pateikiame, kūnui padeda grįžti į normalią būseną ir atstatyti įprastinę medžiagų apykaitą.

Bendri principai
Dieta, skirta atstatyti medžiagų apykaitą, pagrįsta nuolatine kaita. Vartojamų kalorijų kiekis keičiasi tarsi amerikietiški kalneliai. Vieną dieną reikia valgyti kukliai, kitą pilna burna, kad kūnas gautų visas reikalingas medžiagas. Kodėl koreguojama medžiagų apykaita? Paprasčiausiai organizmas nespėja prisitaikyti prie nuolatinio kalorijų trūkumo ir nepradeda kaupti atsargų, nes reguliariai gauna didesnį maisto kiekį. Tam, kad medžiagų apykaita nesustotų, padeda ir teisingai parinkti produktai.

Mitybos principai
Kaip teisingai sukurti racioną, kuris skatintų medžiagų apykaitą? Pirma taisyklė – valgyti reikia kuo dažniau. Dietologai rekomenduoja ne mažiau, kaip 5-6 kartus per dieną. Tokia schema tarsi įsiūbuoja medžiagų apykaitą. Kiek kalorijų vartoti pasninko dienomis priklauso nuo kiekvieno organizmo. Paprastai siūloma suvartoti apie 300 kcal.

Dėliojant racioną, iki 16 val. Kiekvienoje užkandoje patariama valgyti angliavandenius – košes, virtas vandenyje, įvairias daržoves. Iki 14 val. racioną galima papildyti vaisiais. Po 16 val. vartojame baltymus – jautieną, žuvį, jūros gėrybes, varškę, kiaušinių baltymus. Varškę galima pagardinti vanile, tačiau prieskoniais nepiktnaudžiauti. Tačiau kefyrą ir pieną reikia gerti tik pirmą dienos pusę. Nepamirškite riebalų. Per dieną reikia suvalgyti bent vieną augalinio aliejaus šaukštą. Dar šiek tiek organizmui reikalingų riebalų pateks su maistu.

Iš raciono išmeskite vadinamąsias „tuščias kalorijas“ – saldumynus, kepinius, makaronus, greitą maistą, pusfabrikačius. Nepageidaujami ir produktai, kurie skatina apetitą – gėrimai su kofeinu, aštrūs prieskoniai.
Būtina sudedamoji dalis – pusryčiai. Jų negalima praleisti. Laikantis šios dietos rekomenduojama aktyviau sportuoti. Rekomenduojama treniruotis bent 3-4 kartus per savaitę. Kitas svarbus momentas – per dieną reikia išgerti ne mažiau, kaip 1,5-2 litrus vandens.

Kaip jau pasakojome, šios dietos esmė „normalių“ dienų ir dienų, kai kalorijų ypatingai mažai, kaitaliojimas. Be to, į racioną reikia įtraukti sveikus produktus. Nedraudžiama pridėti stiklinę grietinės ar šaukštą medaus. Būtent taip nedidinant porcijų galima padidinti jų kaloringumą.

Pavyzdinis meniu
Prieš kiekvieną valgį vanduo
Pusryčiams avižinė košė ir bananas
Priešpiečiams duoniukai ir obuolys
Pietums rudųjų ryžių porcija ir daržovių salotos
Pavakariams vaisius ir šiek tiek riešutų
Vakarienei apie 300 gramų jūros gėrybių

Atsiliepimai
Šios dietos privalumas tas, kad laikotarpis, kai reikia kentėti alkį, pakankamai trumpas – tik viena diena. Dėl to jos laikytis pakankamai lengva.

Panašūs straipsniai