Dieta ir mityba sergant pankreatitu

Pankreatitas vargtinanti liga, kurią lydi siaubingas skausmas. Dėl genetinių polinkių, neteisingos mitybos, alkoholio ir hormoninių preparatų sutrinka kasos veikla ir prasideda šio organo uždegimas. Paprastai liga prasideda staiga, be jokių išankstinių simptomų. Tačiau jos pavojus tas, kad pirmieji priepuoliai gana lengvai pakeliami ir nuraminami išgėrus nuskausminančiųjų.

Tačiau jie turi būti rimtas įspėjimas, kad įprastą racioną reikia peržiūrėti. Viena iš priežasčių, kurios įaudriną kasą, tai netinkamas maistas.

Pankreatito dietos pagrindai
Dalis žmonių į įvairias dietas žiūri lengvabūdiškai – mitybos pokyčių griežtai laikosi kelias savaites ar mėnesį, o po to staiga grįžta prie įprasto režimo ir patiekalų, kurie su sveiku gyvenimo būdu turi mažai ką bendra. Deja, tačiau toks požiūris netinka sergant pankreatitu. Tuo labiau, kad visiems reikalavimams atitinkantį meniu suformuoti lengva. Svarbiausia atminti, kad čia galioja klasikinė sveikos mitybos taisyklė – dienos patiekalai valgomi 5–6 kartus per dieną nedidelėmis porcijomis. Taip kasa apkraunama kur kas tolygiau nei „kaip reikiant“ užkandant kartą ar du per parą.
Pagrindinis gėrimas – paprastas arba negazuotas mineralinis vanduo. Taip virškinimo fermentai nepradės agresyviai daugintis ir nejautrins kasos.Tuo pačiu išvengsite priepuolio.

Draudžiami produktai, kurių atsisakius gydimas palengvės:
Visi riebūs mėsos patiekalai, įskaitant sultinius.
Mėsos subproduktai, pusfabrikačiai.
Gazuoti gėrimai, įskaitant girą ir stiprią arbatą ar kakavą ir kakavą.
Bet kokie konservuoti produktai.
Saldainiai ir konditerijos gaminiai – pyragai, sausainiai, šokoladas, karamelės.
Ruginė duona.
Citrusiniai vaisiai.
Riebi grietinė ir jogurtas.
Saldūs sūreliai.
Ridikėliai.
Špinatai, rūgštynės.
Bet koks alkoholis.
Greito maisto restoranų gaminami produktai.
Aštrūs prieskoniai.
Traškučiai, krekeriai ir kt.

Nors draudžiamų produktų sąrašas gana didelis, tačiau norint gaminti skanų maistą pasirinkimas taip pat nemenkas:
Virtos daržovės, išskyrus išvardintas.
Mažai riebalų turinti ar liesa mėsa, žuvis, paukštiena.
Visos vandenyje arba piene virtos košės, išskyrus sorų.
Daržovių sriubos be česnako ir svogūnų.
Pieno sriubos.
Uogienė mažais kiekiais.
Sūris be prieskonių ir rauginto pieno produktų.
Garuose virti troškiniai.
Virti makaronai ar vermišeliai.
Bent dienos senumo duona. Šviežios negalima.

Pavyzdinis meniu sergant pankreatitu

1 diena:
Ant garų paruošta kiaušinienė.
Obuolių tyrė.
Folijoje kepta vištiena su garuose virtų daržovių garnyru.
Arbata su zefyru ir mažo riebumo varške.
Varškės užkepėlė.

2 diena:
Pieniška ryžių sriuba.
Vaisių drebučiai.
Virti grikiai su žuvies filė.
Morkų pyragėlis.
Vaisių salotos.

Pankreatito (kasos uždegimo) pagrindiniai simptomai:
Pilvo pūtimas.
Viduriavimas.
Vėmimas.
Pilvo skausmas.
Pykinimas.
Kūno masės mažėjimas.
Karščiavimas.
Dujų susilaikymas.

Panašūs straipsniai