Vitaminai, kurių mūsų organizmui gali reikėti daugiau

Skirtingai nei mūsų protėviai, šiandien mums nereikia būti pernelyg susirūpinusiems dėl vitaminų trūkumo sukeliamų ligų. Šiomis dienomis mus pasiekia gerokai daugiau informacijos, mes turime galimybę įsigyti plataus spektro maisto produktus, turime laisvę rinktis iš labai šviežių ir sveikų produktų bei kartu vartoti maisto papildus. Todėl jei mes rūpinamės savo sveikata ir gera savijauta, subalansavę savo mitybą organizmui kasdien galime suteikti visas jam būtinas maistingąsias medžiagas.

Tačiau reikia pripažinti, kad tikrai ne kiekvienas žmogus tinkamai rūpinasi savo sveikata ir gali pasigirti pilnaverte mityba. Būtent tuomet laikui bėgant atsiranda didesnė tikimybė dėl vitaminų ir mineralų trūkumo susidurti su įvairiomis lėtinėmis ligomis. Be to, dėl tam tikrų sveikatos sutrikimų vitaminų ir mineralų pasisavinimas iš vartojamų maisto produktų gali būti prastesnis. Todėl labai svarbu ir naudinga žinoti apie vitaminus, kurių mūsų organizmui gali trūkti, kartu nepamirštant ir patarimų, kurių pagalba vitaminų trūkumo klausimą galime lengviau išspręsti.

Vitaminas A

Kodėl mums reikia vitamino A? Šis vitaminas yra labai svarbus mūsų regėjimui, sveikai odai ir imuninei sistemai.

Kaip galime jo gauti? Žalios daržovės ir oranžiniai arba geltoni vaisiai bei daržovės yra puikūs beta karotino (tai vitamino A provitaminas) šaltiniai, todėl vertėtų vartoti morkas, saldžiąsias bulves, moliūgus, špinatus ir brokolius. Taip pat nereikia pamiršti į savo mitybos racioną įtraukti ir kiaušinius, pieną, sviestą, sūrį ir kepenėles.

Maisto papildai

Vitaminas D

Kodėl mums reikia vitamino D? Gauti pakankamą kiekį vitamino D yra labai svarbu tam, kad mūsų organizmas tinkamai įsisavintų kalcį, kuris yra būtinas sveikiems kaulams ir dantims. Vitamino D trūkumas taip pat yra siejamas su tam tikrų rūšių vėžio vystymųsi ir širdies ligų rizika. Tačiau skirtingai nei kitų vitaminų atveju, pagrindinis vitamino D šaltinis nėra maistas – tai saulė. Todėl su vitamino D trūkumu žmonės susiduria rečiau.

Kaip galime jo gauti? Šiandien nemaža dalis maisto produktų yra prisotinti vitaminu D, pvz., apelsinų sultys, pienas ar sausi pusryčiai. Tuo tarpu natūralūs vitamino D šaltiniai yra lašiša, rūkyta silkė, tunas, sardinės, grybai, kiaušiniai. Tačiau jei vartojama per mažai riebios žuvies ar kitų vitamino D turinčių maisto produktų galima pagalvoti ir apie maisto papildų vartojimą.

Plačiau apie vitaminą D skaitykite: https://biofitus.lt/maisto-papildai/126-vitaminas-d.html

Vitaminas B6

Kodėl mums reikia vitamino B6? Šis vitaminas yra beveik 200 skirtingų biocheminių reakcijų, vykstančių žmogaus organizme, dalis, tačiau vitaminas B6 yra geriausiai žinomas dėl savo vaidmens reguliuojant mūsų miegą, apetitą ir nuotaiką. Jis taip pat turi didžiulę reikšmę mūsų pažinimo gebėjimams ir imuninės sistemos funkcionavimui. Be to, jis padeda formuoti raudonuosius kraujo kūnelius. Ir nors su vitamino B6 trūkumu susiduriama rečiau, ne kiekvienas žmogus (ir ypač vyresnio amžiaus) gauna pakankamą šio vitamino kiekį.

Kaip galime jo gauti? Vitamino B6 galime gauti vartodami mėsą, viso grūdo produktus, daržoves ir riešutus. Taip pat daug vitamino B6 yra keptose bulvėse, bananuose, vištienoje, avinžirniuose ir kituose produktuose, kurie yra prisotinti vitaminais.

Vitaminas B12

Kodėl mums reikia vitamino B12? Šis vitaminas padeda išsaugoti sveikas nervines ląsteles ir kraujo kūnelius. Jo vaidmuo taip pat yra labai svarbus organizmo energijos gamyboje ir DNR. Vitaminas B12 turi būti labai gerai įsisavintas norint pasinaudoti šiais privalumais. Bėgant metams mūsų skrandyje mažėja rūgšties, kurios reikia baltymų suskaidymui ir vartojamame maiste esančio vitamino B12 išskyrimui. Įtakos prastesniam vitamino B12 pasisavinimui turi ir tam tikros ligos bei vaistų vartojimas.

Kaip galime jo gauti? Virš 50 m. amžiaus žmonės ir kiti, kurie serga tam tikromis ligomis, galinčiomis įtakoti vitamino B12 trūkumą, turėtų pasitarti su savo gydytoju dėl galimybės vartoti maisto papildus. Tačiau paprastai vitamino B12 galima gauti iš tokių maisto produktų kaip lašiša, tunas, mėsa, paukštiena, kiaušiniai, pienas, sūris ir kt. Tačiau vegetarams ir veganams dažnai yra rekomenduojama vartoti ir maisto papildus, tokiu būdu išvengiant vitamino B12 trūkumo.

Kadangi pastarieji išvardinti vitaminai nėra vieninteliai, kurių gali trūkti ir kurių reikia mūsų organizmui, svarbu pasirūpinti sveika ir subalansuota mityba, o prireikus pasitelkti ir maisto papildus.

Panašūs straipsniai