Riešutai padės numesti svorį ir užauginti raumenis

nut-1106814_960_720

Žurnalo „Nutrition“ duomenimis, žmonės, kurie reguliariai naudoja riešutus, rečiau kenčia nuo antsvorio nei tie, kurie šių maisto produktų nevartoja. Nepaisant to, apie riešutus sklando gana daug neteisingų mitų. Pavyzdžiui, kol kas tinkamai neįvertinami riebalai, kuriuose gausu šiame maiste. Netgi fitneso treneriai kol kas nesupranta, kaip jų klientams gali padėti paprasčiausi riešutai.

Trumpai pakalbėkime apie tai, ką apie riešutus sako moksliniai duomenys. Pirmiausia, šiame augale yra praktiškai visi žinomi antioksidantai, daug vitaminų, ląstelienos, proteino ir riebalų. Jų energetinė vertė didelė, o dauguma kalorijų ­- 45-75 procentų – gaunama iš riebalų. Nors pagal apklausas, dauguma žmonių, kurie domisi sveiku gyvenimo būdu, įsitikinę, kad riešutai nepriimtinas produktas, nes jis skatina nutukimą, moksliniai tyrimai sako, kad viskas yra atvirkščiai. Tai maistas, naudingas lieknėjimui.

Įdomu tai, kad kai žmonės papildomai valgo riešutus ir nemažina įprastinio kalorijų kiekio, jų svoris neauga. Netgi atvirkščiai – pagal daugelį apklausų žmonės, kurie nuolat valgo gana daug riešutų, rečiau kenčia nuo per didelio svorio ir ne taip dažnai suserga diabetu.

Netgi metant svorį poodinis riebalų sluoksnis greičiau krinta tiems, kurie bent kartą per savaitę valgo riešutus. Be to, kai prie įprasto, subalansuoto, raciono kaip normą viršijančios kalorijos buvo pridėti arachisai, migdolai ir pistacijos, žmonių svoris nedidėjo, arba didėjo ne taip sparčiai, kaip galima tikėtis pagal gaunamas papildomas kalorijas.

Mokslininkai tikina, kad reguliarus riešutų vartojimas padeda išsaugoti gražią figūrą. To priežastis – didelė proteino ir nesočiųjų riebalų koncentracija. Skaidant šiuos produktus organizmas sunaudoja daugiau energijos nei gauna su riešutais. Be to, šiame maiste daug ląstelienos, kuri gerina jautrumą insulinui ir mažina alkio jausmą. Riešutai mažina cholesterolio kiekį ir netgi kraujo spaudimą.

Dar keletas faktų, kuriuos reikia žinoti apie šį maistą:

• Kelių gana didelių tyrimų, atliktų „the Nurses“ ir „the Physicians Health“, duomenimis, šis maistas mažina infarkto riziką. 28 gr. riešutų, valgomi penkis kartus per savaitę, infarkto riziką sumažina pusiau

• Pistacijose riebalų mažiausia, makadamijoje daugiausia.

• Venkite iš Kinijos importuoto maisto. Ten dažnai riešutai chloruojami ir taip sunaikinami juose esantys antioksidantai.

• Graikiški riešutai patys naudingiausia, nes jie paprastai vartojami termiškai neapdoroti. Bet kuriuose žaliuose riešutuose antioksidantų ir naudingų medžiagų daugiau nei apdorotuose. Tačiau negalima valgyti karstelėjusių riešutų. Juose jau atsiradę kenksmingų medžiagų.

 

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *