Tonizuojantys produktai

arbata

Norite atsisakyti kavos ir nesugalvojate, kas galėtų taip pat sparčiau jus žadinti rytais? Kai kurie maisto produktai gali priversti smegenis sparčiai dirbti ne ką prasčiau už kofeiną. Šokoladas. Jame daug cukraus, kuris, kaip patenka į kraują, skatina endorfinų išsiskyrimą. Energijos užtaiso užtenka kelioms valandoms. Dėl to šį produktą mėgsta lakūnai, alpinistai bei žmonės, kuriems ekstremaliomis […]

Skaityti toliau

Ką reiškia dešrelių “aukščiausia rūšis”

desreles-grilis

Lietuvoje, skirtingai nei Europoje, galioja griežti mėso produktų standartai, neformaliai vadinami “rūšingumu”. Jie nustato kiek perdirbėjai į gaminius dėti įvairių priedų. Vartotojams tai patogu, nes žmogus, pirkdamas “aukščiausia rūšis” ženklu pažymėtą dešrą ar kumpį žino, jog jame bus daugiau grynos mėsos nei “antros rūšies”, kur dažnai juntamas ne gero kumpio, bet krakmolo ir prieskonių skonis. […]

Skaityti toliau

Cukrus širdžiai pavojingesnis nei druska

cukrus

Žmonėms, kurių kraujo spaudimas aukštas, dauguma specialistų rekomenduoja racione mažinti druskos kiekį. Tačiau mokslininkai kol kas negali pasakyti ar toks mitybos pakeitimas prasmingas. Jei druskos per dieną suvalgoma 3-6 gramai, jokio neigiamo poveikio nepastebima. Tačiau jei vartojama mažiau nei 3 gramai, tai kenkia širdžiai. Šiuos duomenis skelbia „Zee News“. Mokslininkai pastebi, kad daugiausia druskos randama […]

Skaityti toliau

Burokėlių sultys gali sumažinti kraujospūdį

burokeliai

Viena stiklinė burokėlių sulčių per dieną gali padėti žmonėms, kuriuos kamuoja per aukštas kraujospūdis. Kartais šis metodas gelbsti net tuos, kurie su hipertonija kovoja tik vaistais. Tai patvirtinantys Londono karalienės Marijos vardo universiteto tyrimai aprašomi „Medical News Today“. Burokėlių sultyse daug neorganinių nitratų. Šiuos junginius taip pat galima rasti salotose ir kopūstuose. Patekusios į žmogaus […]

Skaityti toliau

Gausios šventinės užstalės ilgam gali sugadinti kraujo tyrimus

maistas-restoranas

Šventės, kurios tęsiasi keletą dienų – tiek didžiosios religinės, tiek grandioziniai gimtadieniai ir vestuvės – žmogaus kūnui sukelia gan didelį stresą. Pagal lietuviškas tradicijas jose būna gausu saldumynų ir riebaus maisto bei alkoholio. Produktai paprastai naudojami negailint savęs. Iš kitos pusės, kai daugiau nei įprasta išeiginių ar nutinka jubiliejus galima ir norisi „pradėti gyvenimą iš […]

Skaityti toliau

Kavoje yra stiprių nuskausminančių ir raminančių medžiagų

kava-puodelis

Brazilijos tyrinėtojai kavoje rado neįprastą baltymą, kuris žmogaus organizmą veikia panašiai kaip morfijus. Pasak šį atradimą padariusios „Embrapa“ kompanijos, dabar naują organinę medžiagą tyrinėja Brazilijos universiteto genetikai ir biologai. Šią naujieną aprašo „News.com.au“. Paaiškėjo, kad neįprastomis savybėmis pasižymi iki šiol nežinomi baltymai – keisti peptidų junginiai. Jie veikia kaip nuskausminantys ir raminantys vaistai ir šis […]

Skaityti toliau

Kiek kalorijų turi augaliniai riebalai

Nors augaliniai aliejai atrodo nekaltas skystis, nes paprastai nevartojami litrais, tačiau tai nėra nekaltas maisto produktas. Jie pakankamai kaloringi. Gera žinia ta, kad juose daug organizmui naudingui polinesočiųjų rūgščių. Pavadinimas                             kcal                    cukrus                 riebalai Kukurūzų aliejus                       899                     –                         99,9 Žemės riešutų sviestas             899                     –                         99,9 Alyvuogių aliejus                       899                     –                         99,9 Rapsų aliejus                              899                     –                        99,9 Dygminų aliejus                        899                     –                         99,9 Sezamų […]

Skaityti toliau