Maistas, kuris maskuojamas po „sveikų produktų“ etikete

cukrus

Viso pasaulio, ir Lietuvos, rinkodarininkai pamatė, kad žmonės siekia kuo sveikiau maitintis. Parduotuvių lentynose daugėja produktų su užrašais „natūralus“, „ekologiškas“, „be cukraus“. Tačiau bėda ta, kad giliai sveiku maistu nesidomintys žmonės užkimba ant šių etikečių ir net nesupranta, jog gana didelė šio maisto dalis neturi nieko bendra su sveikais produktais.

Apie tai rašo „The Daily Mail“, tačiau tos pačios tendencijos stebimos ir Lietuvoje. Pakanka paskaitinėti „sveikų produktų“ sudėtį, kuri smulkiai aprašyta etiketėse.

Pirmiausia, verta žinoti, kad jei maisto gaminys saldus, o ant jo puikuojasi užrašas „be cukraus“, tai jo automatiškai neįrašo į sveikų gaminių kategorijų. Dalis cukraus pakaitalų beveik tokie pat kenksmingi, kaip ir rafinuotas cukrus. Be to, pakaitalai kaloringi. Pavyzdžiui, 100 gramų cukraus tai 406 kilo kalorijos. Agavos sirupe, kuris dažnai naudojamas, kaip pakaitalas, tokiame pat kiekyje 310 kilo kalorijos.

Beje, kai kuriose pakeliuose parduodamos sultys ir vitaminizuotuose gėrimuose pusėje litro yra iki septynių arbatinių šaukštelių cukraus. Tai 112 kilokalorijų. Geriau gerti paprastą vandenį ir užkąsti sveiku vaisiumi nei žavėtis tokiais produktais.

Dar vienas produktas, kuris reklamuojamas, kaip „sveikas“ – daržovių traškučiai. Juos gamina iš burokėlių, morkų. Tačiau juose ypatingai daug druskos, didinančios kraujospūdį. Be to, juose ne ką mažiau kalorijų ir transriebalų, kaip ir įprastiniuose. Prie sveikų gaminių tokių daržovių traškučių priskirti negalima.

Kitus produktus mėgsta sportininkai – tai energetiniai užkandžiai iš riešutų ir vaisių. Tačiau bėda ta, kad jų sudėtyje trečdalį sudaro cukrus.

Dietologai įspėja, kad ir nuriebalintuose jogurtuose dėl skonio saldiklių ypatingai daug. Pavyzdžiui, 100 gramų paprasto jogurto turėtų būti 15 gramų cukraus ir 2 gramai riebalų. Neriebiame jogurte 19 gramų cukraus ir 1,1 gramo riebalų – maisto gamybos technologai tiesiog saldikliais keičia skonį, kurio maistas netenka praradus riebalus. Apie tai, kad pastarasis jogurtas sveikesnis už įprastinį, kalbėti sunku.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *