Kiek riebalų turi būti vienoje porcijoje

keptos bulves

Dietologai išvedę tarsi savotišką taisyklę, kad sveikame maiste turi būti ne daugiau kaip 35 procentai riebalų. Jei metamas svoris, šis rodiklis mažinamas iki 20-25 procentų. Tai viršutiniai rodikliai.

Jei laikysitės šių normų, mažės ir tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Vienas iš paprasčiausių būdų kontroliuoti kiek riebalų suvartojate, tai skaičiuoti kiek jūsų vartojamuose produktuose gramų riebalų. Jungtinėse Amerikos valstijose šis metodas kai kuriems žmonėms net pakeitė kalorijų skaičiavimą. Be to, priimtos teisės normos reikalauja, kad restoranai prie kiekvieno patiekalo nurodytų kiek jame yra riebalų.

Vidutiniškai žmogus suvalgo apie 80 gramų riebalų per dieną. Jei norite numesti svorio, kaip ir minėta, šį kiekį reikia sumažinti iki 20-40 gramų. Įdomu tai, kad tikrindami kiek viename ar kitame produkte yra riebalų, galite apytikriai suskaičiuoti ir kiek bus kalorijų. Reikia tik gramus padauginti iš 9. Tai ir bus apytikslis kilokalorijų skaičius

Kiek vienoje standartinėje maisto porcijoje gramų riebalų

Riebus maistas
Pavadinimas Gramai
Kiaulienos paštetas 30
Saliami dešra 26
Kiauliena pusriebė 25
Pyragas su grietinėle ir uogomis 24
Dešrelės ir virta dešra 21
Kiaulienos sprandinė, kepta grilyje 20
Mažas greit maisto sumuštinis 20
Lydytas sūris 19
Bulvių traškučiai 17
Mažas šokoladukas 15
Mėsos faršas 14
Edeno sūris 13
Dviguba grietinėlės porcija kavoje 13
Arachisų maišelis 12
Keptas viščiukas su oda 12
Žuvies lazdelės 11
Chalva 11
Maža džiūvėsių pakuotė 11
Aliejus arba margarinas 8
Keptos bulvės 8
Neriebus maistas
Pavadinimas Gramai
Neriebi kepta kiauliena 20
Nuriebalintos dešrelės 11
Varškė 2
Neriebūs traškučiai 8
Neribus faršas 6
Viena grietinėlės porcija į kavą 6
Keptas viščiukas be odos 4
Neriebios žuvies lazdelės 6
Virtos bulvės 0

 

Pienas:

  • Karvės pienas šviežias 44 gramai riebalų litre
  • Nugriebtas pienas 22 gramai riebalų litre
  • Nuriebalintas pienas 11 gramai litre

Jei palyginsime produktus, kuriuose riebalų daug ir tuos maisto produktus, kuriuose riebalų palyginti mažai, pamatysime, kad pakeisti racioną ir maitintis sveikiau palyginus lengva. Tam tereikia rinktis kiek kitokius patiekalus arba pakeisti terminio produktų apdorojimo būdą.

 

Menkė, kepta su džiūvėsėliais          90

Menkė kepta ant grilio                    07

Keptos bulvės su grietine                60

Keptos bulvės                               00

Virtos bulvės su aliejumi                 53

Virtos bulvės                                 00

Vištiena su majonezu                    47

Vištienos suktinukai                       16

Kaip maisto produktuose sumažinti riebalų

  • Vartokite augalinius ir saulėgrąžų aliejus
  • Naudokite nepridegančias keptuves – nereikės tiek riebalų
  • Aliejų į keptuvę ne pilkite, bet šlakstykite
  • Daržoves troškinkite ne su aliejumi, bet su daržovių sultiniu
  • Nuo mėsos visada nupjaukite riebalus
  • Valgykite daugiau žuvies ir vištienos
  • Vietoje sūrio naudokite varškę
  • Vietoj grietinėlės naudokite nugriebtą pieną
  • Stenkitės maistą ruošti ant garų, kepti grilyje

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *