Kalakutiena – kodėl ją verta ruošti vakarienei

chicken-762829_960_720

Paprastai žmonės pradeda laikytis dietos ir sveikai gyventi pirmadieniais. Tačiau realybė tokia, kad kuo ilgiau pokyčiai atidėliojami, tuo sunkiau jų imtis. Geriau pradėkite šiandien, nuo vakarienės.

Geras variantas pokyčių pradžiai – kalakutiena. Ką apie ją žinome? Turbūt daugume girdėjo, kad tai pagrindinis amerikiečių patiekalas Padėkos dieną. Šiaurės Amerikos gyventojai, artėjant vienai svarbiausių metų švenčių skuba pirkti kalakutą, marinuoti, farširuoti ir tikrinti, ar orkaitė vis dar veikia. Kitas būdas, kaip vartojama ši mėsa, kur kas populiaresnis. Tai rūkyta arba vytinta mėsa, supjaustyta smulkiais gabaliukais ir ideliai pritaikyta gaminti sumuštiniams. Dar dauguma girdėjome, kad dietologai šia mėsa siūlo keisti kiaulieną, avieną ir kitas riebios mėsos rūšis.

Mažiau riebalų, mažiau kalorijų
Kalakutiena pilnavertė mėsa. Išpjausčius paukštį rasime baltos mėsos (krūtinėlė) ir tamsios – kojos, šlaunys. Jei reikia numesti svorio, geriau rinktis baltą mėsą. 100 gramų šio produkto (be odelės) tik 119 kcal, o tame pat kiekyje sparnelių ar ketvirčių jau 208 kcal. Beje, dietologai įkyriai pataria nuo krūtinėlės nupjauti odelę ir kepti be riebalų. Krūtinėlę nebūtina tik virinti – įsitikinimas, kad visi sveiki produktai tik virti, o dar geriau virti ant garų, ne visada teisingas. Be to, nereikia savęs kamuoti – sveikas maistas gali būti ir skanus.

Kalakutieną puikiai galima kepti orkaitėje įvyniojus į specialią rankovę arba pergamentą. Ant pergamento paklokite ploną sluoksnį pjaustytų svogūnų su krapais ir baziliku, ant viršaus marinuotą kalakutienos pjausnį. Po dvidešimties minučių orkaitėje ant stalo neškite puikų kepsnį, atitinkantį visu Dukano dietos standartus.

Kitas variantas – virti file paprastame daržovių buljone. Tam pirmiausia reikia išvirti morkas, salierus, svogūną (galima kelių rūšių), krapus, lauro lapelius. Kai buljonas jau bus paruoštas, juo užpilkite kalakutienos file, kuri supjaustyta plonais griežinėliais ir susukta į ritinėlius. Virkite 35-50 minučių. Tik patiekalos gamybos viduryje ritinėlių nepamirškite apversti.

Mažiau cholesterolio, daugiau baltymų ir vitaminų
Kalakutienos krūtinėlė – būtent tai, ko reikia žmonėms, kurie nori savo racione sumažinti riebalų kiekį. 100 gramų mėsos tik 1 gramas riebalų. Tai reiškia, kad šis produktas tinka ne tik tiems, kurie nori sulieknėti, bet ir endokrinologų bei kardiologų pacientams. Mintant šia mėsa galima sumažinti cholesterolio kiekį, nes riebalų gaunama kur kas mažiau nei valgant bet kuriuos kitus mėsiškus patiekalus.

Tačiau tai nereiškia, kad kalakutiena nepilnavertė. Nors riebalų joje nedaug, tačiau daug baltymų, kurie reikalingi raumenyno vystymui. 100 gramų mėsos baltymų 19,5–21 gramų. Palyginimui, jautienoje 18,6 gramai, kiaulienoje 14,3 gramai. Tai dar vienas argumentas, dėl kurio baltyminių dietų šalininkai siūlo vartoti daugiau kalakutienos.
Šioms mintims pritaria ir medikai – mėsoje daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *