Kaip atsikratyti potraukio saldumynams

cukriukas

Seniai žinoma, kad rafinuotas cukrus vienas iš pavojingiausių ir žalingiausių maisto produktų. Neveltui Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija nustatė saugias jo vartojimo normas. Pagal šias rekomendacijas, žmogus per dieną iš cukraus turi gauti ne daugiau, kaip 10% visų kalorijų. Trumpai tariant, jei jūsų dienos norma 2000 kcal, tai cukraus ne daugiau, kaip 50 gramų. Dar geriau, jei šis rodiklis bus sumažintas iki 5% (maždaug 25 gramų).

Norint išvengti bėdų su sveikata ir tokių ligų, kaip diabetas, verta pagalvoti, kaip iš vis atsisakyti cukraus. Reikia nepamiršti, kad jo visiškai išvengti vis tiek nepavyks, nes jis yra daugumos įprastų produktų sudėtyje. Tačiau nevalgant saldumynų pavyks neperžengti pavojingos ribos.

Mažos cukraus dozės žmogui būtinos, nes iš jų gaunama gana daug energijos ir kūnas gali normaliai funcionuoti. Būtent šios dozės ir gaunamos kai vaisiuose, uogose ir daržovėse esanti fruktozė skaldoma į gliukozę. Fruktozę mūsų kūnas įsisavina lengvai ir greitai. Be jokių nepageidaujamų šalutinių pasekmių – tokių, kaip padidėjęs riebalinis sluoksnis ant pilvo ar šlaunų.

Tačiau jei fruktozės trūksta, atsiranda potraukis saldumynams – žmogus užsimano suvalgyti ką nors saldaus, nors, jei skaičiuoti pagal energetinę vertę, saldumynų kūnui nereikia. Kalorijų, kurios buvo gautos su maistu, jau užtenka. Blogai tai, kad prie saldumynų priprantama ir kūnas jų tarsi prašo vis daugiau ir daugiau. Mechanizmas, kuris vertina kiek energijos jau gauta ir kiek jos dar gali prireikti, sutrinka. Žmogus valgo saldžius ir daug angliavandenių turinčiųs produktus.

Tai tiesus kelias į priklausomybę nuo cukraus. Mokslinėje literatūroje netgi yra terminas cukraholizmas. Tačiau pastebėta, kad šiai priklausomybei lengvai atsispiria žmonės, kurie nuo vaikystės valgo daug saldžių vaisių – datulių, vynuogių, bananų. Jū kūnas įpranta skaidyti fruktozę. Mokslininkai tiems, kurie nori atsikratyti priklausomybės konditerijos pramonės sukurtiems saldėsiams, siūlo juos keisti vaisiais, netgi džiovintais ir taip palaipsniui mažinti potraukį.

Be to, patariama atsisakyti visų konditerijos gaminių, uogienių, šokolado – visų produktų, kuriuose yra rafinuoto cukraus. Jei negalite be šokolado, rinkitės juodą kartujį. Jame mažiausiai saldiklių ir kitų kenksmingų priedų, kurie reikalingi pagerinti skoniui, bet ne sukurti papildomą maistinę vertę.

Panašūs straipsniai

Komentarų: 1

  1. Skurdokas turinys ir klaidinanti antraštė. Labiau tiktų ,,kodėl reikia?“, o ne ,,kaip?“ atsikratyti potraukio cukrui. copy-paste žodžiu, mokyklinio lygio

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *