Duona ir alyvuogių aliejus – idealus derinys

los.lt-13

Glazgo ir Lisabonos universitetų mokslininkai teigia, kad jiems pavyko išsiaiškinti, kaip dauguma žmonių gali per šešias savaites sumažinti infarkto riziką. Paslaptis paprasta – tiesiog reikia valgyti šiek tiek alyvuogių aliejuje suvilgytos duonos, rašo „The Daily Mail“. Teigiama, jog alyvuogių aliejuje esantys junginiai mažina išeminės širdies ligos riziką.

Šio recepto pagrindas ne duona, bet aliejus. Mokslininkai skaičiuoja, kad suaugusiam žmogui per dieną pakanka 4 arbatinių šaukštelių (apie 20 mililitrų) aliejaus. Jei šio skysčio skonis nepatinka, jį galima ne piltis ant salotų, o tiesiog merkti į duoną. Tai tradicinis daugelio tautų patiekalas, ten netgi nelaikomas specifine dieta ar kažkuo išskirtiniu. Tiesiog kasdieninio raciono dalimi.

Kokį efektą duoda šis racionas buvo patikrinta su 69 savanoriais, kurie iki tol alyvuogių aliejaus praktiškai nevartojo.

Žmones suskirstė į dvi grupes ir paprašė kasdien vartoti 20 mililitrų aliejaus. Tačiau vienai grupei pateiktas aliejus, kuriame buvo mažai fenolio junginių, kitoje daug. Manoma, jog būtent fenolis ir suteikia alyvuogių aliejui visas naudingas savybes. Buvo tiriamas eksperimento dalyvių šlapimas ir kokie pokyčiai jame vyksta. Mokslininkai ieškojo peptidų, kurie ypatingai naudingi sveikatai, nes skatina atitinkamų baltymų skilimą. Tai vadinamieji bio markeriai, kurie signalizuoja apie ligos pradžią, nors žmogus dar nejaučia jokių klinikinių simptomų.
Eksperimentas truko šešias savaites.

Paaiškėjo, kad alyvuogių aliejaus vartojimas sumažino išeminės širdies ligos riziką. Įdomu tai, kad cholesterolio lygis nepadidėjo, nors aliejus tradiciškai priskiriamas prie riebių produktų.

Kita naudinga medžiaga, be fenolių, tai riebiosios omega 6 rūgštys. Jos ne tik tinka kaip kai kurių ligų profilaktika, bet ir išlaiko naudingų ir žalingų riebalų balansą.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *