Dieta sutrikus skrandžio veiklai ir prasidėjus viduriavimui

kreve

Kai prasideda viduriavimas, kurį gali sukelti tiek įvairūs virusai, tiek ir chroniškos virškinamojo trakto ligos, gelbėtis nuo šios negandos galima ne tik vaistais, bet ir keičiant mitybą.

Pradžioje rekomenduojama stipri arbata, vandeniu plikyta stipri arbata, džiūvėsiai, šviežia trinta varškė, vienas kietai virtas kiaušinis per dieną. Taip galima valgyti neriebias sriubas, trintas ryžių ar manų košes. Garuose virta mėsa ir žuvis. Jei gaminate kotletus, tai vietoj duonos ar batono įdėkite ryžių.

Tinka šviežias neriebus kefyras, džiovintų juodųjų serbentų arbata. Tačiau siūloma vartoti kuo mažiau druskos ir į racioną įtraukti С, В1, В2, РР vitaminus. Valgyti 5-6 kartus per dieną.

Jei šalia viduriavimo kamuoja ir vidurių pūtimas siūloma riboti angliavandenių kiekį. Pavyzdžiui, tokių patiekalų, kaip duona ar košės valgyti ne daugiau, kaip 100 gramų per dieną, cukraus ne daugiau, kaip 20 gramų per dieną. Vietoj angliavandenių padidinimas baltymų kiekis – daugiau mėsos patiekalų, trintos varškės.

Jei viduriavimas jau slopsta galima valgyti šviežią baltą duoną, sausainius, perlinių kruopų sriubą, paskanintą žuvies ar mėsos buljonu. Tinka trintos košės, išskyrus kvietinę. Tačiau rekomenduojama, kad jose pienas būtų tik pagardas, bet ne pagrindinė sudedamoji dalis. Daržovės, vaisiai, virti garuose. Druskos iki 10 gramų per dieną. Maistas pašildytas.

Kai po aštraus kolito priepuolio jau sveikstama, pradedama grįžti prie įprastinio raciono. Tai įprastas maistas, kurį nuolat valgo žmogus. Tiesiog rekomenduojama valgyti šiek tiek daugiau baltymų ir sumažinamas druskos kiekis ir vengiama aštrių patiekalų, kurie gali suerzinti skrandį. Taip pat draudžiami maisto produktai, kurie skatina puvimą ir pilvo pūtimą bei erzina kasą ir tulžį.

Maistas ruošiamas ant garų, verdamas arba kepamas. Valgyti 5-6 kartus per dieną.

Cheminė sudėtis ir energetinė vertė
•baltymai — 100-120 gr (60 % gyvūninės kilmės);
•riebalai — 100 gr (15-20 % augaliniai);
•angliavandeniai — 400-420 gr;
•valgomoji druska — 10 gr;
•vanduo — 1,5 l;
•kaloringumas — 2900-3000 kcal.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *