Dieta ir mityba sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa

breakfast-1001382_960_720

Ši dieta skirta žmonėms, kuriems reikia sau pritaikyti mitybą įvairiose ligos stadijose – nuo paūmėjimo iki reabilitacijos. Pateikiame pagrindinius produktus, kuriuose galima valgyti ir išvengti ligos atsinaujinimo.
Prieš imantis keisti mitybą patartina pasitarti su gydančiu gydytoju. Juokauti su savo kūnu negalima.

Pirmas variantas. Skirtas tiems, kuriems buvo paūmėjusi skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa bei gastritas, dėl kurio padidėja skrandžio rūgštingumas. Jos rekomenduojama laikytis nuo pusės metų iki metų.

Šios medicininės dietos produktai. Pagrindas trintos pieniškos ir daržovių sriubos, tačiau negalima valgyti kopūstų. Tinka virtos ir trintos daržovės – galima valgyti ir virtas garuose. Taip pat trintos košės, kurias galima pagardinti aliejumi ir pienu. Taip pat liesa virta mėsa, virta neriebi žuvis, ant garų paruošti virti mėsos ir žuvies konservai, paukštiena be odos.

Iš riebalų rekomenduojama alyvuogių ir saulėgrąžų aliejus. Pieno produktai grietinėlė, šviežias nerūgęs pienas. Varškė geriau pertrinta, nerūgšti grietinė.

Jei mėgstate kiaušinius, vėlgi patariama virti arba ant garų keptas omletas. Duona juoda pilno grūdo. Uogos ir vaisiai saldūs, be rūgštelės. Nedraudžiamas cukrus, uogienės, arbata, kakao geriau silpnas su pienu.

Kai ligonio būklė pagerėja, maistą duoda virtą, trinti nebebūtina. Druskos sumažinama iki 8 gramų per dieną.
Valgyti 5-6 kartus per dieną. Be to, patartina vengti per daug karšto ar, atvirkščiai, šalto maisto.

Antras variantas. Rekomenduojamas kai paaštrėja skrandžio opa ar chroniškas gastritas, kyla rūgštingumas.

Sudėtis: 4-5 stiklinės pieno, pieniškos kruopų sriubos – rekomenduojama manų, sėlenų. Galima valgyti košes su aliejumi. Tačiau maistas skystas, netgi pertrintas.

2-3 kartus per dieną galima valgyti minkštai virtus kiaušinius arba ant garų kepta kiaušinienė.

Taip pat leidžiama valgyti neriebios rūšies žuvį ir mėsą, tačiau produktai turi būti paruošti ant garų. Iš riebalų 70-80 gramų per dieną alyvuogių aliejaus – kartu su patiekalais. Nerūgštūs vaisių ir uogų kokteliai bei sultys. Pavyzdžiui, morkų.

Iš tonizuojančių gėrimų silpna arbata su gėrimu. Cukraus iki 50 gr. per dieną. Druską apriboti iki 5-8 gr. Atminkite, kad 3-5 gr. druskos bus produktuose, 5-8 gr. jūsų suvalgomoje duonoje. Vandens ir kitų gėrimų ne daugiau, kaip pusantro litro per parą.

Papildomai А, С ir В grupės (В1, В2, РР) vitaminai. Jei ligonis guli, valgyti reikia kas 2-3 valandas. Maistą patiekti skystu ar pusiau skystu pavidalu. Jei žmogui nuo pieno pučia pilvą, ar yra kiti nemalonūs simptomai, jį skiesti ar netgi keisti silpna arbata.

Trečias variantas. Rekomenduojamas kai opa ir chroniškas gastritas jau rimsta, tačiau padidėjęs rūgštingumas dar jaučiamas.

Sudėtis: šalia patiekalų, kurie jau buvo išvardinti galima garuose virtus mėsos bei žuvies patiekalus ir frikadeles, kotletus, trintas pieniškas sriubas iš ryžių ar perlinių kruopų. Juos pagardinti galima trintomis daržovėmis.

Leidžiamos pienu užpiltos trintos košės, iki 100 gr. kvietinių džiūvėsių. Druskos kiekis sumažinamas iki 8 gr. per parą. Papildomai A, C ir B grupės vitaminai. Skystą ir trintą maistą valgyti šešis kartus per dieną.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *