Dieta ir mėsainiai, kebabai bei pusfabrikačiai

burger-827308_960_720

Mūsų gyvenimo tempas toks, kad stovėti prie viryklės ir kiekvienai diena ruošti pagrindinius patiekalus bei užkandas tarp jų užimtiems žmonėms paprastai nėra kada. Be to, nuolatiniuose susitikimuose ir posėdžių salėse ne visada pavyks griežtai nustatytu laiku suvalgyti iš namų atsineštą maistą. Ar galime rasti dietinių greito maisto produktų ir pusfabrikačių?

Jei laikotės dietos, vienas iš paprasčiausių būdų – perkant pusfabrikačius žiūrėti, kiek kalorijų deklaruoja gamintojas. Tai parašyta ant etiketės. Taip galima paprastai suskaičiuoti savo dienos normą. Pavyzdžiui, jei nusprendėte lieknėti ir per dieną vartoti ne daugiau, kaip 1500 kilo kalorijų, vienas valgymas turi būti ne daugiau, kaip 500 kilo kalorijų. Jei laikotės šių skaičių, galite valgyti ką norite. Tačiau greito maisto patiekalas, pavyzdžiui, mėsainis, kuriame mažai kalorijų, bus paprasčiausiai mažas. Jame bus daug sveikatai nenaudingų transriebalų ir truks vitaminų bei mineralų. Todėl, norint greitai nepajusti gurgiančio skrandžio, šalia tokio patiekalo reikėtų užvalgyti daržovių. Jose kalorijų mažai, o naudingų medžiagų ir svorio, suteikiančio sotumo jausmą, daug.

Daržoves galima pirkti tiek žalias, tiek iš jų pagamintas salotas. Tačiau atkreipkite dėmesį į padažus. Majonezas ir panašūs pagardai ypatingai kaloringi. Geriau didesnis kiekis daržovių, pagardintų paprasčiausiomis citrinos sultimis ar šlakeliu aliejaus.

Visuomenėje vyrauja nuomone, kad sumuštiniai ir dietinis maistas nesuderinami dalykai. Tačiau tai tik pusiau tiesa. Paprastai kalbama apie tradicinius burgerius – per pusę perpjautas prancūziškas batonas, kurio viduje gausiai majonezu apipilta dešrelė ir sūrio produktas. Valgant tokius patiekalus lengvai galima viršyti visas nustatytas dienos kalorijų normas.

Tačiau galima pagaminti ir dietinį sumuštinį. Pavyzdžiui, imame ploną riekę ruginės duonos, ją sutepame garstyčiais ar neriebiu padažu, ir uždedame vištos ar kalakuto krūtinėlę. Pridedame salotos lapelį, pomidoro griežinėlį ar bet kurią kitą daržovę. Galima pridėti ir kiaušinio ar sūrio gabalėlį. Įdomus variantas ir su konservuotomis daržovėmis. Eksperimentuokite, kiek širdis geidžia. Tačiau nepamirškite kalorijų skaičiaus.

Užsiėmusiems žmonėms gera išeitis ir patiekalas iš liesos virtos arba be riebalų keptos mėsos. Garnyrui daržovės. Šiandien daugumoje prekybos centrų galima įsigyti liesos mėsos marinato, kuris pilnai paruoštas vartojimui – reikia tik įdėti į orkaitę ar ant keptuvės ir palaukti. Tik nepersūdykite su riebalais. Jie pakankamai kaloringi. Todėl kepkite arba ant šlakelio aliejaus, paprasto vandens, arba, jei mėsa turi riebaliukų, užteks jų be jokių priedų.

Jei gaminti nenorite nieko, o valgote užkandinėse, kebabinėse ir panašiose įstaigose, skaičiuoti kalorijas bus kur kas sudėtingiau, nes porcijos gana didelės, o visi sudedamieji produktai ypatingai kaloringi. Bėda ir ta, kad ES teisės aktai kavinių savininkams nenumato prievolės nurodyti patiekalų kaloringumo. Metant svorį toks gyvenimo būdas kelia sunkumų. Atsargiai juos vartoti galima, tačiau daugumos greitų užkandžių sudėtis tokia, kad organizmui naudingų medžiagų juose nedaug.

Jei leidžia skrandis, geriau pirkite supakuotas užkandas, ant kurių parašytas kalorijų skaičius. Tiks netgi džiūvėsiai, sausainiai ar duoniukai. Visgi tokiu atveju geriau su savimi nešiotis dietinį sumuštinį, kuriame naudingų maisto medžiagų bus kur kas daugiau nei iš kviečių iškeptoje užkandoje.

Jei gyvenimo kelias susiklostė taip, kad reikia valgyti kavinėje, rinkitės patį mažiausią patiekalą arba salotas. Mažame valgyme paprastai būna ne daugiau, kaip 500 kilo kalorijų. Šialia neužsisakinėkite bulvyčių fri, ar gazuotų gėrimų bei desertų.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *