Daug baltymų turintys augalinės kilmės produktai

los.lt-8

Laikantis vegetariškos ar veganiškos mitybos bei makrobiotinės dietos žmonės susiduria su problema – kaip iš maisto gauti pakankamai baltymų. Įprastinėje mityboje pagrindinis šios kūno statybinės medžiagos šaltinis mėsa.

Baltymai ir tinkamas jų kiekis yra sveikos mitybos pagrindas. Rekomenduojama, kad per dieną būtų suvalgoma 0,8 gramo baltymų kilogramui svorio. Sportininkams, ypatingai praktikuojantiems kultūrizmą ar kūno ruošybą ši norma gali būti padidinta du kartus. Žmonės, kurie nori auginti ar atstatyti raumenų masę ir nepageidauja valgyti vištos krūtinėlę, tradicinį baltymų šaltinį, ar pirkti sintetinius maisto papildus, teks ieškoti kitų produktų.

Kai kurių augalų sudėtyje baltymų ypatingai daug. Plačiau apie vegetarizmą galite paskaityti tekste apie vegetarizmą.

Produktas Baltymų kiekis(g) 100 g produkto

Sojos Pupelės 30
Moliūgo sėklos 29
Žemės riešutai 26
Žirniai 20
Mėsa 14-25
Žuvis 15-22
Kiaušinis 13-14
Sūris 15-30
Avižinės kruopos 14
Bolivinės balandos 14
Grikiai 12
Ryžiai 12
Duona 5-10
Pupelės 7

Tačiau atminkite, kad augalinės kilmės baltymai ne visada gali būti išeitis. Valgant įvairų baltymų turintį maistą tai nesukelia didelių problemų, bet jeigu baltymai yra išgaunami tik iš pupelių ar vien tik ryžių, kūnui nėra suteikiamos visos reikalingos aminorūgštys, ir gali atsirasti aminorūgšties stoka.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *