Antioksidantai – tiesa ir mitai

vegetables-573958_960_720

Pradėjus plačiau kalbėti apie antioksidantus ir laisvuosius radikalus, sveiko gyvenimo mėgėjai suskubo kurti ir niekuo nepagrįstus mitus. Tokių moksliniais tyrimais nepagrįstų paklydimų paplitimą paskatino ir kai kurie leidiniai, kurie ypatingai laisvai interpretuoja verstinius tekstus, skelbiamus nelietuviškuose portaluose.

Pirmas mitas. Paprastuose maisto produktuose nėra antioksidantų.
Jei jūsų racionas sudarytas tik iš saldžių gaiviųjų gėrimų ir greito maisto, antioksidantų jame tikrai nebus. Tačiau jei valgote daržoves, vaisius ir košes, reikalingų medžiagų gausite ir nebūtina skubėti į vaistinę pirkti reklamuojamų maisto papildų.

Antras mitas: Norint gauti pakankamai antioksidantų būtina pirkti farmacijos pramonės paslaugiai pagamintus maisto papildus.
Jei jūsų maistas subalansuotas, gyvenimo būdas sveikas, renkatės kokybiškus produktus, papildomų chemiškai apdorotų papildų gerti nereikia.

Trečia mitas. Sintetiniai antioksidantai geriau už natūralius.
Sintetinius vitaminus ir maisto papildus vartoti galima, tačiau jų nauda bus mažesnė nei tų, kuriuose kūnas gauna natūraliai. Nors chemijos pramonė ir ypatingai išvystyta, tačiau ji vis tiek kol kas negali konkuruoti su gamtai ir augalais, kaupiančiais mums reikalingas maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus.

Ketvirtas mitas. Antioksidantai jaunina.
Kol kas medicinos mokslas įrodė tik tiek, kad jie padeda mūsų kūnui gintis nuo įvairių žalingų poveikių. Tačiau kol kas joks farmacijos pramonės produktas negali atgal pasukti laiko. Netgi plastinė chirurgija tik išoriškai atnaujina senstantį kūną ir niekaip negali paveikti viduje vykstančių procesų. Tam, kad gerai jaustumėtės vyresniame amžiuje, savimi reikia rūpintis nuo ankstyvos paauglystės, o galbūt ir nuo vaikystės.


Penktas mitas. Laisvieji radikalai baisus priešas.

Tai tik mitas. Mūsų organizmas taip sukonstruotas, kad siekia maksimaliai išnaudoti visus turimus rezervus ir resursus. Laisvieji radikalai mums padeda kovoti su infekcijomis. Kenkti jie gali tik tada, kai jų atsiranda pernelyg daug ir jie „nesunaudojami“ pagal tiesioginę paskirtį.

Antioksidantai – tai medžiagos, kurios mūsų organizme reguliuoja oksidacijos procesus. Jie gali būti tiek gaminami pačio kūno, tiek patekti su maistu. Viena iš plačiausiai žinomų funkcijų – mažina laisvųjų radikalų kiekį.

Labiausiai žinomi antioksidantai tai askorbino rūgštis (vitaminas C), tokoferolis (vitaminas E), B karotinas (provitaminas A) ir likopinas.

Randami tokiuose maisto produktuose, kaip pomidorai (likopenas, kuris nudažo daržoves ir vaisius raudona, geltona ir oranžine spalva) ir kitose daržovėse . Vadinamieji flavonoidai, taip pat priskiriami antioksidantams, sutinkami kakavoje, arbatoje, kavoje. Antocianinų gausu raudonose uogose.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *