4 patarimai, kaip paruošti sveikus ir skanius desertus

Sveika ir skanu – ar tai suderinama? Žinoma! Tik kartais užtrunka rasti balansą, išbandyti naujus ingredientus, patirti konditerines pamokas ir eksperimentus ir rasti tai kas labiausiai tinka jūsų skoniui.

Kreminiai desertai, saldūs ledai ir riebūs pyragaičiai gali būti užburiančio skonio, tačiau jie tikrai nėra geriausia sveikos ir subalansuotos mitybos dalis. Yra daugybė skanių alternatyvų, kurios gali pakeisti desertų gaminimo įpročius. Štai keletas patarimų, kaip paruošti sveikus desertus nekankinant gurmaniškos sielos.

Gaminkite namuose

Čia paprasta kaip 2×2! Sveiki desertai parduotuvėse ar kavinėse kainuoja pakankamai brangiai. Plius, niekada nežinai kuo pakeisti produktai, kurių nenorite valgyti ir ar galutinis rezultatas yra sveikesnis už tą saldžią nesveiką bandelę iš prekybos centro. Todėl sveikiausia gaminti patiems – galite kontroliuoti ingredientus ir jų kiekį, rinktis tai kas sveikiau ir pritaikyti receptą pagal savo poreikius.

Kartais reikia tiek nedaug – pačiame paprasčiausiame recepte šiek tiek (pavyzdžiui, ketvirtadaliu) sumažinti cukraus kiekį. O jei recepte minima uogienė, galima naudoti daugiau uogienės ir visai atsisakyti cukraus. Kitaip tariant, gamindami namuose galite žaisti su receptais ir ingredientais.

Gaminti namuose taip pat ir smagiau. Jei ko trūksta, konditerijos reikmenys internetu užsakomi greitai, pristatomi saugiau (kas aktualu šiandien) ir galima pasinerti į saldumynų gaminimą.

Pakeiskite sviestą sveikesnėmis alternatyvomis

Jūsų tikslas – sumažinti sočiųjų riebalų kiekį nesočiųjų riebalų naudai. Nesotieji riebalai leidžia padidinti gerojo cholesterolio kiekį, kuris garantuoja gerą širdies ir kraujagyslių veiklą. Aišku, sviestinis kremas yra sviestinis kremas, tačiau niekas netrukdo išbandyti kitų ingredientų, kurie pakeistų sviestą. Štai pavyzdžiui, gera alternatyva būtų ekologiškas alyvuogių aliejus (pirmojo spaudimo) arba ekologiška aliejinių augalų sėklų, pavyzdžiui, migdolų, tyrele.

Pakeiskite požiūrį į daržoves, vaisius ir riešutus

Kaip ir praeitame patarime, svarbu akcentuoti poreikį sumažinti sočiųjų riebalų kiekį desertuose, kad šie taptų sveikesni. Tai galima padaryti pakeitus receptuose pieną į grūdų, sojos, aliejinių augalinių sėklų gėrimus. Jei tik pasidomėsite, suprasite, kad ekologiškų prekių parduotuvėse arba jūsų mėgstamo prekybos centro sveikų prekių skyriuje gausu alternatyvų: ryžių pienas, avižų pienas, sojų pienas, migdolų pienas ir kiti augaliniai pieno gėrimai.

Augaliniai pieno gėrimai tuo pačiu suteikia tam tikro prieskonio. Štai, pavyzdžiui, saldžiam pyragui tiks migdolų pieno suteikiamas aromatas.

Šiuo metu parduotuvėse jau galima rasti ir migdolų, sojų, ryžių, avižų grietinėlės. Tad net tokiam riebiam ir kalorijų kupinam konditerijos patiekalų ingredientui galima rasti alternatyvą!

Pamirškite baltą cukrų

Organišku maistu besidomintys žmonės žino, jog yra begalės alternatyvų rafinuotam baltam cukrui, kurį daugelis naudojame kasdien. Paprasčiausios alternatyvos – cukranendrių cukrus, nerafinuotas rudasis cukrus bei medus.

Rafinuotas cukrus yra tuščios kalorijos. Tuo tarpu nerafinuotas cukrus išlaiko ir dalį mūsų organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų.

Jau tikriausiai esate susidūrę su konditerijoje naudojamais sirupais, populiariausios prekės konditerijai sirupų pavidalu yra medus, klevų sirupas bei agavų sirupas. Tačiau jie nėra vieninteliai. Išbandykite kviečių, ryžių, salyklo bei kukurūzų sirupus – jų glikemijos indeksas yra mažesnis, juose daugiau maistinių medžiagų, o desertams gaminti taip pat puikiausiai tiks.

Tad norint saldumo savo desertams, tikrai yra pakankamai sveikų pasirinkimų. Būkite išradingi, domėkitės naujovėmis ir siūlomais sveikais produktais. Konditerijos prekės taip pat ne išimtis – sveikų alternatyvų gausu ir šioje prekių kategorijoje.

Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *